Problémů kolem salámů přibývá

Problém kolem trvanlivých - netrvanlivých salámů není nic nového.
netrvanlivých salámů není nic nového. Na klamání spotřebitelů poukázala i loňská kontrola České zemědělské a potravinářské inspekce. Z dvaapadesáti vzorků trvanlivých salámů označila šestnáct za nevyhovující právě kvůli vysokému podílu vody. "Bylo zakázáno výrobky uvádět do oběhu a o celém problému byla informována Státní veterinární správa a příslušné okresní veterinární správy, do jejichž působnosti náleží kontrola výrobců masných výrobků," hlásala tenkrát zpráva ČZPI. Někteří se zřejmě z pokut poučili, jiní nad nimi mávli rukou. Mezi ty druhé patří především distribuční firma MADE. Stejné tři výrobky, které neprošly loňskou kontrolou ČZPI, skončily špatně i v tomto testu. Někteří výrobci nezměnili technologický postup výroby, ale přeřadili trvanlivé salámy do jiné kategorie. "Charakter výrobku zůstal zachován tak, jak vyhovuje našim zákazníkům. Změnily se pouze podmínky pro skladování," uvedl náměstek Masného průmyslu Krásno Petr Hýža. Všechny výrobky tedy podle něj splňují veškeré požadavky platné legislativy. Ne tak docela. Na jedné straně selského salámu z krásenského Masného průmyslu je informace, že jde o salám tepelně opracovaný, uvnitř na salámu je přitom uvedeno "trvanlivý". Podle potravinářské inspekce je označení špatné, informace pro spotřebitele musí být jednoznačné. Třebaže ředitel Státní veterinární správy v říjnu loňského roku uložil ředitelům okresních a městských veterinárních správ, aby u výrobců provedli kontrolu a zjednali nápravu, situace je dnes ještě horší. V roce 1999, kdy MF DNES testovala trvanlivé vysočiny, nevyhovovala čtvrtina vzorků. Při kontrole České zemědělské a potravinářské inspekce v polovině loňského roku to bylo 31 procent a při posledním testu MF DNES už 44 procent.