Proč musí být treska růžová?

Losos je delikatesní ryba, je proto drahý.
Losos je delikatesní ryba, je proto drahý. Treska je ryba chutná, ale mnohem levnější. Losos je růžový, a ještě víc zrůžoví, když je nasolený nebo vyuzený. Proč tedy neobarvit tresku narůžovo a nevydávat ji za lososa? Třeba se někdo v obchodě splete a nechá se zlákat "lososovou" barvou. O obarvených treskách se toho napsalo hodně a koneckonců ani výrobci už to dnes nemají tak jednoduché. Tresku barvit sice mohou dál, ale vydávat ji za lososa už nesmějí. Vyzráli na to jinak. Třeba tím, že pod název Solená treska připíší Drcený losos. Nebo když růžovou rybí pomazánku označí "a la losos". Kolik lidí zkoumá podrobně obaly?! Když se pomazánka nazývá Losos nebo Lososová, je to ale špatně i z pohledu zákona. Název by totiž mohl zákazníka uvést v omyl. Když výrobek zdůrazňuje některou složku, třeba v názvu, musí být ve skladbě uveden i její podíl. Nic takového na obalu této pomazánky není, k 0 % lososa by se výrobce asi těžko přiznal.

***

Obchody nabízejí tresku obarvenou na "lososovo" v mnoha podobách.



Témata: Test iDNES.cz