Po tomto datu se požadavky na prodejce hub podstatně zpřísnily. V souvislosti s novým zákonem č. 146/2002 Sb. o státní zemědělské a potravinářské inspekci nabyla účinnosti i novela zákona o potravinách a tím se změnily i podmínky pro prodej a zpracování hub.
Od 16. června tedy musí mít každý, kdo nasbírané houby prodává, osvědčení prokazující znalosti hub. Osvědčení jim vystaví na základě úspěšně složené odborné zkoušky orgány ochrany veřejného zdraví, tedy příslušné hygienické stanice. Žádost o provedení zkoušky je potřeba opatřit potvrzením lékaře, který žadateli vyšetří zrak, a výpisem z trestního rejstříku. Kromě tohoto osvědčení musí mít prodejce hub také oprávnění k podnikání.
Houby je možné prodávat pouze za určitých podmínek nesmějí být nakrájené, přípustný je pouze jediný řez, a to tak, aby nebyl oddělen klobouk houby od jejího třeně, houby nesmějí být přestárlé, zapařené, příliš vlhké, a už vůbec ne plesnivé nebo nahnilé. Měly by být také do sucha očištěné a řádně označené pojmenováním houby, datem sběru a dobou použitelnosti, která nesmí být delší než tři dny ode dne, kdy byly nasbírány.