Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Češi jedí méně chleba, cukrářům se však loni dařilo

  16:00aktualizováno  16:00
Průměrný Čech snědl loni o tři kila chleba méně než v předchozím roce. Pekaři upekli také méně běžného pečiva. Naopak výroba běžného cukrářského pečiva, jako jsou koláče, koblihy či vánočky, vzrostla.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Václav PancerMF DNES

Produkce chleba v Česku podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni meziročně klesla o čtyři procenta na zhruba 294 tisíc tun. Vývoj podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala souvisí se změnou životního stylu a nákupní preferencí v Česku.

Z předběžných výsledků pekařské výroby podle svazu vyplývá, že průměrná spotřeba chleba se loni snížila z předloňských necelých 43 kg k hranici 40 kg chleba za rok. To by představovalo jednu z nejnižších průměrných spotřeb v historii. Pro srovnání: v 50. letech minulého století snědl každý Čech v průměru téměř 90 kilogramů chleba ročně.

Méně housek a rohlíků, víc koblih a koláčů

Produkce rohlíků a housek klesla loni o pět procent na 270 tisíc tun. Naopak čerstvého cukrářského pečiva, mezi něž patří koláče, koblihy nebo vánočky, upekli pekaři o desetinu víc než v roce 2012.

I když je u chleba širší nabídka druhů, jedí ho Češi stále méně. Nahrazují ho jiné druhy pečiva, ale také těstoviny, potraviny z fastfoodů či automatů. „Nejoblíbenější stále zůstává klasický pšeničnožitný konzumní chléb, či jeho pomoučená varianta Šumava,“ uvedl Dřízal. Řada zákazníků pak preferuje lokální druhy chlebů.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Řetězec Delia by měl v Česku částečně fungovat na principu franšízy. Ten...
Krúpova Arca zacílí na vietnamské večerky. Chystá franšízu, plánuje i rozvoz

Investiční skupina Arca Capital chce změnit vietnamské večerky. Nabídne jim svoji franšízu Delia. První prodejna má začít fungovat v první polovině září ve...  celý článek

(Ilustrační snímek)
KOMENTÁŘ: Drahé máslo? Dojnice a Evropská unie

Pohled na cenu másla nyní možná zákazníka vyděsí, ale za průměrný plat si ho koupí víc než v roce 1989. A za to, že stojí okolo padesáti korun, mohou i hloupé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Řetězce šroubují ceny jen u másla a mléka, ukázalo hloubkové šetření úřadu

České úřady se dohadují o výši marže na české potraviny. Zatímco podle ministerstva zemědělství i potravinářské komory prodražují zboží Made in Czech Republic...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.