Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proměna do etwas gutes

aktualizováno 
V polovině osmdesátých let byly ve Vyšším Brodě dvě hlavní hospody - podle polohy na opačných koncích náměstí jedna "dolní" a druhá "horní".
podle polohy na opačných koncích náměstí jedna "dolní" a druhá "horní". Přinejmenším v létě jste v nich o večerech potkávali policajty, obtěžující jim neznámé hosty žádostí o občanské průkazy. Do Rakouska je to odsud přes kopec a příchozí hosty - potenciální narušitele státní hranice a veřejného pořádku - bylo třeba řádně zperlustrovat... Od té doby získalo město vlídnější tvář. I většina domů na náměstí se dala do pucu, přibyly restaurace, pochopitelně Asia shopy, ba kavárna Alpská růže... Pořád fungují i "horní" hotel Šumava a "dolní" Panský dvůr, vedle kterého vyrostla lidová pivnice M.A.S.H. My ale míříme do restaurace (a penzionu) U CANDRŮ, protože to je dobré místo pro přespolní Čechy a Rakušany, kteří jsou zvyklí na standard vyšší než IV. cenové skupiny. U Candrů (protože jsem napoprvé nedbale přečetl "gotický" nápis na štítě, dlouho jsem myslel, že je to "U Caudrů") patří k podnikům, u kterých si nejste tak úplně jisti, jestli sedíte nad Vltavou nebo v sousedním Bad Leonfeldenu. Čisto, upraveno a rozdíl mezi restaurací, kavárnou a cukrárnou není vlastně tak velký. Zápípí vypadá trochu jako dámský budoár. Na Rakušany a vůbec hosty z německé jazykové oblasti jsou U Candrů dobře připraveni. V jídelníčku žádné viditelné chyby (snad jen překlep "Etwas gutes zum Aufwärmem" místo "Aufwärmen"). Milá servírka se domluví i se skupinou mládenců, kteří rozhodně žádnou spisovnou Hochdeutsch nepoužívají. Kluci, neznajíce češtinu, si sedli ke štamgastskému stolu označenému cedulkou "Klub sedmilhářů, s.r.o.". Hospoda má i své logo, na kterém je motiv sloupu, podpírajícího strop vprostřed lokálu. Obrázek najdeme na ubrouscích, na pytlíčcích s cukrem... Je vidět, že to zdejší restauratér myslí opravdu vážně! Za chladného počasí se topí v krbu, ústřední topení je šikovně přikryté originálním proutěným deklem. I to pomáhá udržet pěkný design interiéru. Rubrika "zum Aufwärmen" stojí za zmínku i proto, že kakao nebo horká čokoláda jsou moc dobré a skutečně zahřejí. S tekutinou z nápojových automatů se to nedá srovnávat. Chtěl jsem vyzkoušet i mocně inzerovaný Pflaumenkuchen, čili švestkový koláč, ale bohužel právě došel... Jídelní lístek stojí na tzv. minutkách, což ve zdejším podání není subtilní kus masa plus přepálené hranolky. Pravda, zvěřinové medailonky na slanině patří k nejdražším chodům (135 korun plus příloha), ale byly jemné a velmi dobré! A hranolky akorát, žádná fritovací mastnota. Pravidlo velkých porcí potvrdil i smažený sýr (60 korun i s bramborovou přílohou, která v tomhle případě zabírá plnou třetinu ceny). Srnčí guláš (79 korun) byl taky fajn - i knedlíky kuchař umí. Škoda, že to nevyužívá častěji. Jediná podstatná výhrada: Tatarská omáčka v igelitovém sáčku se hodí spíš do bufetu u vodáckého tábořiště. Navíc se člověk při jejím použití obvykle upatlá. (Kečup by naopak mohl být k dispozici "lahvový", ne po porcích v miskách.) Jak už jsem naznačil, k Candrům nechodí jen čeští a rakouští cizinci. Večer, především v sobotu, tu bývá i dost místních, a to nejen "sedmilhářů". Někteří mužové popíjejí lahvové pivo; což zdaleka není jen úchylka, pardon, libůstka vyšebrodských. Pokud se nedá vysvětlit například lékařským předpisem, pak je těžko pochopitelná - obzvlášť, když se U Candrů čepují těžké váhy, Prazdroj a Budvar, ve vysoké kvalitě. A 20 korun za půllitr, ať pamětníci prominou, není v tomhle případě tak moc.
U CANDRŮ, Náměstí 36, Vyšší Brod, okres Český Krumlov. Otevřeno pondělí-čtvrtek 11-22 hod., pátek-sobota 11-23 hod., neděle 11-22 hod. Podle internetové stránky www.vyssibrod.cz/ucandru má restaurace 54 míst a letní předzahrádka 28 míst. V restauraci je 10 stolů. Jedna hvězdička znamená v hodnocení nejméně, pět absolutně nejvíc. Útratu si platí autoři sami, o hodnocení v podniku nevědí.

Budvar 12° 20 Kč ****
Prazdroj 12° 20 Kč ****
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Ilustrační snímek
Test školních brašen: Dobrá má i hrudní popruhy, stojí hodně přes tisícovku

Kdysi školákům stačil nosič z drátů, dnes se na aktovky používají nejmodernější technologie. To ovšem neznamená, že jsou všechny stejně kvalitní. MF DNES...  celý článek

Ilustrační snímek
V doplňku na podporu erekce našla inspekce látku, která je jen na předpis

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v doplňku stravy pro podporu erekce s názvem MAXXES nepovolenou látku sildenafil, která může být pouze v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.