Samotné město Treviso je považováno za centrum všeho podstatného, co souvisí s radicchiem, což je téměř kultovní druh mírně nahořklé italské čekanky.
Právě zde se pěstují ty nejvyhlášenější odrůdy, které mají chráněný oficiální statut IPT. Už před staletími sloužilo aromaticky i chuťově bohaté radicchio asketickým mnišským řádům jako jediné zpestření vegetariánské stravy a i dnes je radicchio di Treviso vyhledáváno labužníky po celém světě. Tedy pokud k nim dorazí včas -právě ve stáří listů je totiž zaklet rozdíl mezi delikátní jemnou kořenitostí a naopak nepříjemnou hořkostí.
Jen pár kilometrů dále na sever přecházejí pole s radicchiem do nevysokých svahů, na nichž už kraluje vinná réva. Na stráních v okolí měst Valdobbiadene a Conegliano se pěstuje Pinot grigio, Pinot bianco a několik místních odrůd, které však svým významem pouze tvoří doplněk ke slavnému Proseccu. Popularita tohoto svěžího vína neustále stoupá a současná roční produkce přesahuje 25 milionů litrů.
Fenomén Prosecco dnes nabyl takového významu, že v barech a kavárnách Benátek, stejně tak jako v blízkých přímořských letoviscích i horských střediscích Dolomit se vedle kávy, čaje nebo piva v nabídce neobjevuje nápis sekt či šumivé víno, ale zcela automaticky jediné slovo, které říká vše - Prosecco.
Úkaz o to pozoruhodnější, že Prosecco je jménem odrůdy, stejně tak jako třeba Chardonnay nebo Veltlínské zelené. Škála vín z něj vyráběných tedy zahrnuje všechny možné typy - od klasických suchých bílých vín, přes polosladká až po zcela sladká vína ve formě tiché, perlivé či šumivé. Přesto Prosecco ve verzi suchého nebo jen lehce nasládlého sektu zdomácnělo natolik, že název této odrůdy už každý vnímá jako synonymum šumivého vína.
Prosecco bývá zpravidla slámově žluté, svěží a ovocné s lehkou příchutí hořkých mandlí. Svojí kvalitou se jistě nemůže měřit s pravým šampaňským, ale cenou zůstává při zemi a zpravidla bohatě splní očekávání kupujícího. Jedinou past připravilo svým zákazníkům v jazykové podobě.
Označení typu sektu na lahvi (a je třeba říci, že většinou opravdu řádně dodržované) udává obsah zbytkového cukru v lahvi, tedy informaci o tom, zda je víno suché či sladké. Nicméně označení "dry" (suché) označuje víno, které má větší obsah cukru než "extra dry", jež je ovšem sladší než "brut". Ten je však sladší než "extra brut" - a teprve v tuto chvíli jsme u opravdu suchého vína. Za tento matoucí systém však nelze vinit Prosecco, neboť takové označení je dnes povinné pro všechny sekty pocházející z Evropské unie.
Protože Benátky jsou oblíbeným cílem našich turistů, neměli by při jejich návštěvě zapomenout, že odpolední sklenička Prosecca je tu téměř povinností. A budete-li mít chuť na něco opravdu originálního, potom rozhodně stojí za vyzkoušení zdejší slavný nápoj Bellini, míchaný z Prosecca a čerstvě vylisovaných bílých broskví.