Prrrr, formani!

Některá restaurační zařízení na hlavní silnici číslo 11 Praha - Hradec, jako třeba motorest Maják, už dosloužila a zvolna se mění v ruiny.
Hradec, jako třeba motorest Maják, už dosloužila a zvolna se mění v ruiny. Jiná, například SELSKÁ JIZBA v Obědovicích, jedou dál v duchu starých tradic. Což v případě Obědovic znamená hlavně to, že stále hoří plamen na sporácích zdejší vyhlášené kuchyně. Jak se dočítáme z jídelního lístku, název Obědovice, skutečně příhodný pro umístění zájezdní hospody, vznikl ve středověku takto: Z velkého královéhradeckého náměstí je to sem 25 kilometrů, což byla tou dobou cesta koňmo na půl dne. Neboli když jste vyjeli ráno, byl tu právě čas k obědu. Kroniky dále zmiňují, že v roce 1750 se hostinskému z Obědovic narodilo dítě, a už tehdy stávalo u hospody až padesát formanských vozů denně. Postranice a kola z takového vozu teď visí na chodbě před lokálem. Motorizovaným formanům - prakticky nikdo jiný tu nesedává, místní občané mají patrně svou vlastní krčmu stranou ve vsi - se restaurace otevírá už o půl sedmé ráno! Když nic dalšího, tak dršťková, guláš, boršč a výpečky jsou tou dobou k mání, protože tak slibuje nápis na tabuli u dveří. A na stolech čekají ošatky s čerstvým pečivem, přikrytým fialovým šátkem. Z výborného a obsáhlého jídelníčku zmiňme jen to, co jsme (ne naráz) ochutnali sami: Loupežnická polívka v kotlíku (variace na boršč, lepší než ten, který dělali v bufetu u Vašaty na Václavském náměstí, a to je co říct). Svíčková se rozplývala na jazyku, omáčky hojnost a knedlíky vláčné. Pekelnická vepřová játra, lehce pálivá a delikatesní. Švestková omáčka, bůček, bramborové špalíky, krajová specialita bez komentáře. Selské groše, za 126 korun zdaleka nejdražší "specialita motorestu" (200 gramů masa z vepřové panenky, k tomu vrstva sýra nivy, vrstva křenu a na špejličce olivy.) A na doražení palačinky se šlehačkou. Dobrý servis je telefonní automat venku na zápraží. Selská výzdoba uvnitř působí decentně a přijatelně, snad s výjimkou dřevěných hodin ve tvaru kohouta. Aspoň se zdá, že jsou to hodiny. K hospodě přiléhá docela velké parkoviště; zdá se, že rozhodně větší, než si žádá nápor příchozích. V pozdním odpoledni a kvečeru naopak bývá v lokále spíš jako po vymření. Ticho, jen minerálka kloktá z lahve do skleničky. Nikdy jsem tu nepotkal žádné hlučné, alkoholem mírně rozveselené hosty. Je to výborný, ale trochu smutný podnik. A co s ním bude, jestli se dálnice dostaví až do Hradce?
SELSKÁ JIZBA

Obědovice, okres Hradec Králové, Otevřeno pondělí-pátek 6.30-19 hod., sobota-neděle 10-19 hod. Sedm velkých těžkých stolů, u každého deset míst. Žádná hvězdička je nejmíň, pět nejvíc. Útratu si platí autoři sami, o hodnocení v hospodě nevědí.

Krušovice 12 ° 18 Kč ***
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****