Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prskající svíčka může zkazit večeři

  14:56aktualizováno  14:56
Při nákupu svíček, které mají zdobit štědrovečerní tabuli, asi nikdo nepřemýšlí o tom, jak dlouho budou hořet, ale spíš jak vypadají nebo kolik stojí. Vybrat si ale svíčku, která bude čadit, silně odkapávat a nakonec se rozteče dřív, než sníte předkrm, může večeři pořádně znepříjemnit.

Mezi deseti hladkými stolními svíčkami, které posuzovali v pražském Zkušebním ústavu lehkého průmyslu, byla taková jen jedna. Svíčka bez jména výrobce, pouze s označením M.B. ze sítě drogerií Droxi.

„Dobře vyrobená svíčka nesmí při hoření tát příliš vysoko ani příliš nízko,“ vysvětluje Věra Karlíková ze zkušebny. „Svíce má hořet jasně, klidně, bez znatelného zápachu a nesmí zanechávat nespálený knot ani mnoho popela. Nesmí téct.“ Pravý opak svíček M.B., které jako jediné zkušebna označila za nevyhovující.

V době, kdy ostatní měly před sebou ještě polovinu své délky, zbyla po M.B. jen rozteklá hmota. Všechny ostatní svíčky prošly zkouškami bez problémů, přesto byly mezi nimi rozdíly v době hoření.

Jak se testovalo
Testem prošlo deset druhů hladkých stolních svíček bez dekoru. V pražské laboratoři Zkušebního ústavu lehkého průmyslu posoudili nejprve samotné svíčky (zda mají rovný povrch, zda jsou stejnoměrně zbarvené, jaké jsou na omak, jak je knot uložen) a pak vlastní hoření (jak dlouho svíčka hoří, zda při hoření neprská a kolik z ní odkape vosku...)

Pokud svíčka hoří špatně, prská a čadí, nebo příliš odkapává, chyba je v knotu. Plamen bude rovnoměrný, jen když je knot uložen přesně uprostřed. Důležité je také, jak je vyroben. „Při hoření se tuhá hmota svíček mění v kapalinu, která se nasává knotem vzhůru a spalováním v plameni svítí.

Knot při hoření se odchyluje od své osy a spaluje se vnejpalčivější vnitřní části plamene. Toto potřebné vychýlení se docílí právě pletením knotu a jeho preparací chemikáliemi. Jinak by svíčka správně nehořela,“ vysvětluje Věra Karlíková.

Není svíčka jako svíčka

Svíčky, které původně sloužily jen k osvětlení, či náboženským nebo pietním účelům, se dnes používají jako dekorace, která má navodit sváteční atmosféru. Původně se svíčky vyráběly z včelího vosku, ve 13. století se používal k výrobě již lůj, později přistoupila vorvanina.

Svíčky podle složení
stearinové - více než 5% stearinu, zbytek parafin
parafinové - 100 % parafin
ceresinové - víc než 9% ceresinu, zbytek parafin
voskové - více než 5% včelího vosku 

V 19. století se začal k výrobě svíček používat stearin. Později byla tato poměrně drahá surovina postupně nahrazována parafinem a ceresinem, které se staly základem hromadné výroby zejména konzumních svíček.

Dnes se svíčky vyrábějí buď z přírodních vosků (včelí, čínský, karnaubský, japonský), ze stearinu vyrobeného z mastné kyseliny nebo ze zemních vosků, jako je ozokerit, ceresin a parafin. Knoty jsou bavlněné, pletené a musí být řádně preparované.

Různý je i způsob výroby, svíčky se mohou vyrábět máčením, poléváním, tažením, lisováním či litím do forem. Důležitá je úprava svíček. Svíčky se musí upravovat, aby jejich vzhled byl dokonalý. Sem patří i krášlení svíček. Je to lakování a zdobení barevnými vosky, foliemi, otisky, a dále vyřezávání i barvení.

Jak dlouho a jak kvalitně svíčky hoří

7,6 Bistro Candles (Rossmann Maďarsko, 6 Kč) ***
7,5 Prestige (Z­Trade Broumov ČR, 7,40 Kč) ***
7,2 Kónická svíčka (Sviečky voskové výrobky SR, 14,90 Kč) **
7,1 Konzumní svíčky (Softy Jinačovice ČR, 8,70 Kč) **
7,1 Svíce domácí (Z­Trade Broumov ČR, 6,20 Kč) **
6,9 Svíčky (Herlitz Dekor SRN, 17,50 Kč) **
6,7 Svíčka stolní (Rodas Česká svíčkárna ČR, 7 Kč) **
6,7 Duni (Duni/Finess ČR, 20 Kč) **
6,1 Bolsius (Bolsius EU, 8 Kč) **
3,8 Svíčka kónická (M.B., prodejce Droxi, 10 Kč) *
Poznámka: číslo vyjadřuje dobu hoření v hodinách při srovnatelné hmotnosti 50 g, ceny jsou uvedeny za 1 kus, *** vynikající kvalita, ** dobrá, * nepřijatelná. Celkové hodnocení je výsledkem všech zkoušek smyslového posouzení, způsobu a doby hoření a odkapu. Pramen: Zkušební ústav lehkého průmyslu Praha a Test DNES.

 

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plamntáži u Kalikovského mlýna
Tristní bilance prodejců jahod na severu Moravy: dva ze tří porušili zákon

Většina obchodníků prodávajících v Moravskoslezském a Olomouckém kraji jahody, jejichž stánky zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila zákon o...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Pražští celníci zajistili tisíce párů padělané obuvi.
Celníci u Sapy zabavili přes dva tisíce párů padělaných bot za 7,5 milionu

Celníci zabavili u pražské tržnice Sapa více než dva tisíce párů padělků sportovní obuvi. Sklad v bývalé betonárně Zapa byl plný kartonových krabice s obuví...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.