Sestřičky skutečně přibyly, jen v Česku jich je nyní 72 a není snad nikdo, kdo by hamburger neochutnal.
Hodinová fronta i anarchisté
Stravování u McDonald´s se pomalu stává tím, čím je i v západní Evropě - rychlým a poměrně levným způsobem, jak se nasytit. Nebylo tomu tak vždy. Těsně po pádu železné opony znali Češi cheeseburgery od McDonald´s jen z návštěv ciziny. Plátek masa v nasládlé housce a k tomu cola byly symbolem, za který byli ochotni i pořádně připlatit.
"Ceny jsou rozumné a nemusíte ztrácet čas čekáním na vrchního," informoval o otevření fast foodu 25. března 1992 list Metropolitan. Nejlevnější hamburger lze dnes pořídit za dvacetikorunu, před patnácti lety to bylo 19 Kčs. Jenže zatímco v roce 1992, kdy se v Praze první "mek" otvíral, lidé vydělávali v průměru 4 644 korun, nyní je to téměř pětkrát víc.
I když otevření prvního československého McDonalda byla událost, která se neobešla bez protestů anarchistů, nedoprovázela ji taková hysterie jako například otevření moskevské pobočky v roce 1990. Tam za první den obsloužili na třicet tisíc lidí. V Praze to během prvního dne bylo devět tisíc lidí, kteří si americkou obdobu českého karbanátku vystáli asi v hodinové frontě.
39 sekund a stejná teplota
Prvním manažerem se stal bývalý ředitel ústeckého hotelu Vladimir Karel Suk. Stejně jako všichni majitelé licencí i on absolvoval školení, kde ho zkušení "hamburgologové" mimo jiné naučili, že správný hamburger se smaží přesně 39 sekund. McDonald´s má dvě hlavní tréninková centra, a sice Hamburger University v americkém státě Illinois a Institute of Hamburgerology v kanadském Torontu.
Tady se budoucí šéfové učí filosofii společnosti, kterou je čistota, kvalita a servis. Před patnácti lety právě tyto pojmy skloňovala prakticky všechna média, která o příchodu hamburgerového giganta psala. Podle tehdejšího tisku museli pěstitelé zeleniny garantovat složení půdy, na kterém vyrostla, brambory na smažené hranolky musely dodržet předepsanou minimální délku sedm centimetrů a průměr 55 milimetrů. I když naprostou většinu potravin měli zabezpečit domácí dodavatelé, firma si stěžovala, že ti bohužel nejsou schopni splnit náročné limity.
"McDonald´s je dokonale promyšlený systém práce, na jaký jsme nebyli zvyklí. Stejně tak zařízení, s nímž budeme pracovat, není v běžné gastronomii k vidění. Vedoucí pracovníci trvale pracují s počítači. Údaje z nich určují například, kolik je nutné objednat zboží, jaký počet lidí má v kteroukoli hodinu v restauraci pracovat. Každá hodina je ekonomickou kategorií a žádná u McDonalda zbytečně neuplyne," tvrdil před patnácti lety Karel Suk.
Prarodiče zakladatele pocházeli z Čech
McDonald´s nicméně nebyl fenoménem jen pro zákazníky. Znamenal i zcela jinou formu práce. Přesně dané postupy, nejen při smažení hranolků, ale také při stoupání po kariérním žebříčku, který měl McDonald´s přesně vypracovaný od zelené začátečnické placky na stejnokroji až po zlatou manažerskou cedulku s vyrytým jménem.
Právě uniformitu odpůrci McDonaldu nejčastěji vyčítají. Ve sto zemích světa existuje na 30 tisíc těchto fastfoodů. Všude najdete stejné hamburgery, stejné úsměvy, stejné pohyby obsluhy i stejná hesla typu "dvakrát číze". Na druhou stranu, pod zlatými obloučky McDonalda se může Čech cítit třeba i v indickém Dillí na chvíli jako doma.
V Česku je McDonald´s patnáct let. Jeho historie je ale delší. Firmu před 52 lety založil Američan českého původu Ray Kroc. Bylo mu padesát dva let, měl cukrovku a bolavá kolena. První restauraci otevřel v Kalifornii 15. dubna 1955, do čtyř let jich měl sto. V sedmdesátých a osmdesátých letech se pak hamburgery, cola i šejky z papíru a plastu začaly prosazovat v Evropě. - více zde
Kolik stál hamburger před 15 lety a dnesHamburger 19 Kčs (20 Kč) Zdroj: dobový tisk, McDonald´s |