Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rakovinotvorný nitrosamin tuzemským zákazníkům nehrozí

  14:12aktualizováno  14:12
- Česká zemědělská a potravinářská inspekce se zaměřila na kontrolu rakovinotvorné látky nitrosamin a během listopadu a prosince zjistila, že až na jedno nepatrné překročení závazné normy dodržovali výrobci i prodejci zdravotní předpisy. "Ani u nevyhovujícího čabajkového salámu Guylar však nebyla zjištěna zdravotní závadnost," uvádí tisková mluvčí inspekce Jolana Havlová. Předpisy jsou totiž všude na světě raději předimenzované, než aby způsobily zdravotní obtíže.
Rozsáhlá kontrola byla reakcí na výsledky testu francouzského spotřebitelského časopisu Testé pour Vous, který koncem října prokázal karcinogenní nitrosamin v některých uzenářských výrobcích pocházejících ze západní Evropy, zvláště italských a belgických. Česká inspekce proto zkontrolovala osmadvacet druhů masných výrobků, jedenadvacet piv, dvanáct vín a dva vinné nápoje. Polovina testovaných výrobků byla tuzemská, zbytek ze zahraničí. Nitrosamin se v malém množství používá jako konzervační prostředek a brání tak dříve běžným otravám z potravin. Kromě toho tato látka dobarvuje maso na růžovo, a takové se lépe prodává.

Autor:


Témata: Normy, Test iDNES.cz, Pivo


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.