Rakovinotvorný nitrosamin tuzemským zákazníkům nehrozí

- Česká zemědělská a potravinářská inspekce se zaměřila na kontrolu rakovinotvorné látky nitrosamin a během listopadu a prosince zjistila, že až na jedno nepatrné překročení závazné normy dodržovali výrobci i prodejci zdravotní předpisy. "Ani u nevyhovujícího čabajkového salámu Guylar však nebyla zjištěna zdravotní závadnost," uvádí tisková mluvčí inspekce Jolana Havlová. Předpisy jsou totiž všude na světě raději předimenzované, než aby způsobily zdravotní obtíže.
Rozsáhlá kontrola byla reakcí na výsledky testu francouzského spotřebitelského časopisu Testé pour Vous, který koncem října prokázal karcinogenní nitrosamin v některých uzenářských výrobcích pocházejících ze západní Evropy, zvláště italských a belgických. Česká inspekce proto zkontrolovala osmadvacet druhů masných výrobků, jedenadvacet piv, dvanáct vín a dva vinné nápoje. Polovina testovaných výrobků byla tuzemská, zbytek ze zahraničí. Nitrosamin se v malém množství používá jako konzervační prostředek a brání tak dříve běžným otravám z potravin. Kromě toho tato látka dobarvuje maso na růžovo, a takové se lépe prodává.


Témata: Pivo, Test iDNES.cz