Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česká Pepsi bude stejná jako její německá sestra. Z pravého cukru

  16:52aktualizováno  16:52
Rozdílné složení výrobků stejných značek v Česku a na západě je problém, který české spotřebitele nejvíce štve. Nejpatrnější to je u nealko nápojů. Jako první z nadnárodních výrobců přechází Pepsi na pravý cukr. Bude mít tak stejné složení jako v Německu.
Pepsi Cola

Pepsi Cola | foto: AP

Tuzemští výrobci colových nápojů dosud používají jako sladidlo ve velké většině glukózo-fruktózový sirup, zatímco zahraniční verze stejných značek jsou vyráběny z pravého řepného cukru. Za to sklízí od spotřebitelů hlasitou kritiku. První z velkých producentů Pepsi proto začíná do colových nápojů ve své pražské továrně přidávat pravý cukr.

„Hledali jsme recepturu, která nejvíce osloví konzumenty. Doteď jsme používali glukózo-fruktózový sirup, který jsme nyní nahradili cukrem,“ říká generální ředitel společnosti PepsiCo ČR Josef Neumann.

Pepsi byla jedním ze čtyřiadvaceti produktů prověřovaných v rámci srovnávacího testu europoslankyně Olgy Sehnalové z loňského roku, který vyvolal bouřlivé diskuze (více čtěte zde). Ukázalo se, že je vyrobená právě z glukózo-fruktózového sirupu, zatímco její německá sestra obsahuje cukr pravý. Podle vedení PepsiCo však rozhodnutí změnit sladidlo je téměř rok a půl staré, a nesouvisí tedy nijak se výsledky testu.

Sirup se používá v USA, kde je málo řepy. To neplatí pro ČR

Glukózo-fruktózový sirup se vyrábí většinou z kukuřičného nebo pšeničného škrobu. To je také důvod, proč se využívá ke slazení také v pravlasti colových nápojů, v USA. Pěstování kukuřice tam má na rozdíl od cukrové řepy dlouhodobou tradici, a je tak i dostupnější. V cukrové velmoci Česku však tento důvod neplatí.

Coca-Cola dala lahvím jména, Pepsi zaplaví svět plechovkami se smajlíky

Výrobci včetně Pepsi proto rozdílná složení obhajovali odlišnými chutěmi zákazníků. Podle Neumanna však ze senzorických ochutnávek vychází u Čechů cukr i sirup vesměs stejně. Při dotazování ve spotřebitelských průzkumech pak 90 procent respondentů preferuje pravý cukr. To nakonec byl podle Neumanna i důvod pro změnu receptury tuzemské Pepsi.

Příčiny jsou však i ekonomické. Obecně platí, že glukózo-fruktózový sirup je levnější než klasický cukr. I přes zdražení na začátku roku, se cena pravého cukru v posledních dvou letech značně propadala. Stále je sice mírně dražší než jiná sladidla, rozdíl však už zdaleka není tak výrazný. Glukózo-fruktózový sirup navíc sladí méně a musí se ho do nápojů přidávat větší množství. Podle Neumanna tak rozdíl v ceně mezi oběma surovinami nehraje prakticky žádnou roli.

Kupujte Pepsi a ostatní nápoje v akci

Zajímá vás, kde právě dnes koupíte nejlevnější colu? Na AkcniCeny.cz najdete informace, kde je momentálně jaká cola v akci.

Současně si můžete prohlédnout aktuální letáky svých oblíbených řetězců.

Další důvod, který výrobce motivuje pro využívání sirupu, je jednodušší zpracování. Podle Pavla Vavrušky, majitele kolínské sodovkárny Koli orientující se především na točené nápoje, je rozmíchávání cukru časově i energeticky náročnější, což se samozřejmě promítá do nákladů.

„V obrovský objemech není vůbec jednoduché cukr rozmíchávat. U nás trvá rozmíchání jednoho bagu třeba i dvě hodiny. Kdežto glukózo fruktózový sirup se dodává v cisternách v tekuté formě a je možné ho přidat rovnou do nápoje,“ vysvětlil Vavruška, jehož sodovkárna přešla na cukr u všech nápojů už před několika lety. Podle Neumanna se však i přes vyšší náklady na energie v současnosti cukr vyplatí.

Podívejte se, jak se balí šumivé nápoje:

Coca Cola se zbavila cukru před dvěma lety

Ostatní výrobci využívají pro produkty uváděné na trh v Česku různá sladidla. To je také případ lídra trhu Coca Coly, která využívá ve svém sortimentu celou řadu z nich.

„Naše nápoje sladíme různými sladidly, v současné době na českém trhu používáme glukózo-fruktózový sirup, řepný cukr, sladidla na bázi steviolglykosidů či nízkokalorická sladidla, spotřebitel má možnost širokého výběru,“ říká mluvčí tuzemského výrobce a distributora společnosti Coca Cola HBC Milan Luzum.

Tradiční vlajkový nápoj s červenobílou etiketou však obsahuje právě glukózo-fruktózový sirup. Tím se - podobně jako doposud Pepsi - liší od německé verze s cukrem. Česká Coca Cola na sirup přešla z cukru teprve před dvěma lety (více čtěte zde). „Preference našich spotřebitelů sledujeme průběžně a v rámci portfolia počítáme i nadále se širokou škálou sladidel,“ dodal Luzum.

Také Kofola používá hned několik typů sladidel. Vedle cukru je to i glukózo-fruktózový sirup a karamel, tedy pálený cukr. Podle mluvčí společnosti Jaroslavy Musilové je právě ten dominantní složkou.

„Používáme zásadně rafinovaný cukr, pro zvýraznění ovocné chuti produktu jej používáme v kombinaci s glukózou a fruktózou. Fruktóza se právě proto v receptuře používala od jejího vzniku,“ uvedla Musilová.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.