Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž o tom, co se vám také může v restauraci přihodit

  9:00
Průzkum českých hospod začínáme v samém srdci Prahy. První zastávkou je obyčejná, velmi vytížená restaurace nedaleko Staroměstského náměstí. Je přesně jedenáct hodin. U stolů sedí zatím jen několik hostů, ale i přesto je obsluha velmi pomalá. Po chvilce přecházení kolem nás se u našeho stolu zastaví číšník s již natočeným a řádně zvětralým pivem, které neváhá ihned před jednoho z nás postavit na stůl...

"Tohle bych ještě toleroval, obchodní inspekce ale asi ne," komentuje Aleš Dočkal. Jídlo máme na stole naopak rychle, dokonce s přáním dobré chuti, a i ve slušné kvalitě. "Až na houskové knedlíky je guláš naprosto v pořádku," chválí šéfkuchař Jiří Král. To nejhorší nás však teprve čeká. V nestřeženém okamžiku zjišťujeme, že obsluhující personál vymetá nevábnou štětkou nedopalky z popelníků nám přímo za zády. "Návštěva záchodů jen potvrzuje, že si tu s hygienou hlavu nelámou. Vzhledem k tomu, že jsme v turistickém centru, tak je to dost hrůza," shrnuje Aleš Dočkal.

Luxus na druhou

Pro srovnání jdeme do blízké restaurace vyšší střední třídy, což znamená, že se běžná útrata za čtyři osoby pohybuje kolem patnácti set korun. Uvítá nás zdvořilý a bezchybně úslužný číšník. Přesně podle společenských pravidel rozdává jídelní lístky (které mimochodem ani tady nemají překlady naprosto správné) a servíruje nápoje i objednané jídlo. Personálu ani toaletám se skutečně nedá nic vytknout. Přesto i tady se najde několik vad na kráse - pečivo je evidentně včerejší, carpaccio absolutně bez chuti, losos rozhodně není čerstvý a denní menu je napsáno křídou na černé tabuli, která se do tohoto prostředí vůbec nehodí. "V té předchozí restauraci byla horší hygiena, ale dobrý kuchař. Tady je to naopak," dodává Jiří Král.

Papoušek mezi hosty

Jak se posuzovalo

Hodnocení proběhlo v polovině října v pěti náhodně vybraných restauracích. Do výběru byla zahrnuta jedna obyčejná restaurace v centru Prahy, jedna luxusnější tamtéž, jedna provozovna na okraji hlavního města, motorest u dálnice a venkovská restaurace. Posuzovanými kritérii byly dostatečná hygiena, profesionalita personálu a přístup k zákazníkům, kvalita jídelního lístku, kvalita jídel, servis nápojů, syrového pokrmu, správnost cen a jejich účtování, regulace kouře.



Překvapení nás čeká přibližně třicet kilometrů za Prahou, na hlavním dálničním tahu. Vcházíme do motorestu, který se na první pohled snaží vzbudit dojem honosného podniku. "Interiér je ale splácaný dohromady, nemá žádného ducha," komentuje Aleš Dočkal. 

Jídelna plná lidí je prosycena kouřem a navíc se v ní volně prohání obrovský šedý papoušek. Co chvíli mu číšník načechrá holýma rukama peří. Stejnýma rukama, jimiž poté hostům otráveně servíruje objednané jídlo. Než se stihneme usadit k malému stolku uprostřed rušné místnosti, je tu číšnice: "Tak vážení, můžu zatím aspoň pití, nebo už máte objednáno?" Drsnější tón se jen zřídka slyší. "Ta by nám snad i vynadala," podivuje se nad chováním personálu Jiří Král. Snažíme se přimět obsluhu, abychom si mohli sednout k většímu stolu do vedlejší místnosti, která je zcela prázdná (a rezervovaná). "Zeptejte se vrchního," máchne číšnice nedbale rukou směrem k "Rambovi" v zeleném triku, který se právě opírá o barový pult. Zmíněný vrchní jen pozdvihne obočí, aniž změní odpočinkový postoj, a ukáže nám na právě uvolněný stůl v rohu místnosti. Stěhujeme si všechno sami. Ještě že máme s sebou odborníky, kteří jsou zvyklí přenášet několik kusů nádobí najednou.

Korunu této předražené, nepříjemné restauraci nasazuje ušmudlaný chlapík u vzorně vyčištěných záchodů. Neomaleně mi přikáže zaplatit dvě koruny. Bez ohledu na to, že jsem hostem restaurace, kde jsem právě zaplatila dvaatřicet korun za čtyři deci piva, stovku za obyčejný salát a padesát korun za "letitý" zákusek.

Posuzovali

Božena Fialková - odborná asistentka Vysoké školy hotelové v Praze 8
Aleš Dočkal - člen rady Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu HOREKA, manažer Pivovarského domu v Praze

Jiří Král - člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze

Číšníci s lidskou tváří

Další zastávkou je téměř venkovská hospoda na okraji okresního města. Vítá nás známý odér, který takováto čtyřková zařízení provází. Ale také nejpříjemnější a nejsympatičtější personál, jaký jsme za celou cestu potkali. Upravený číšník se omlouvá, že už nevaří, že mají hotová jídla jen do třinácti hodin. Přesně podle vyhlášky. A pak že se nápady úředníků nedodržují.

Ušmudlaný ubrus, ne právě čistý popelník i poněkud unavené záchody přesně odpovídají typu restaurace. To však ještě netušíme, že se tu jinak setkáme s absolutní profesionalitou. Bez čekání se dozvídáme, co můžeme dostat k jídlu. Pivo je okamžitě na stole, a dokonce nad míru! Když se jednomu z místních štamgastů nezdá panák whisky dost velký, číšník neváhá nápoj přeměřit. "Takovéhle hospody by neměly vymizet," potvrzuje příjemný pocit z návštěvy Božena Fialková.

Zpátky do Prahy

Poslední zastávkou je hostinec na pražském předměstí. Už při vstupu si nás číšnice ostře změří na první pohled totiž nezapadáme mezi místní stálou klientelu. Usedáme u jediného prázdného stolu v totálně zakouřené místnosti. Během chvilky je u nás velmi výrazně žvýkající mladá slečna v džínách, která se ani neobtěžuje utřít pokapaný stůl či vyčistit popelník. "Tohle je typ restaurace, kde se popelník s jedním nedopalkem považuje za čistý," uzavírá cestu Božena Fialková.

Užitečné informace naleznete také na:

www.test.idnes.cz - seriál rad, jak se bránit nepoctivým hospodským a nenechat se v restauraci napálit
www.coi.cz ­- oficiální stránky České obchodní inspekce
www.czpi.cz -­ oficiální stránky České zemědělské a potravinářské inspekce
www.spotrebitele.cz ­- stránky Sdružení obrany spotřebitelů ČR, informace o pravidlech v restauracích v sekci Kartotéka spotřebitelských témat
www.cestovni-ruch.cz ­- gastroporadna a zajímavé odkazy v sekci pohostinství
www.restaurace.cz - seznam restaurací s možností vyhledávání
www.restauraceonline.cz - databáze restaurací včetně obrazového archivu a možnosti hodnocení

Autor:

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Jižní Korea bojuje se smrskflací. Výrobci i prodejci musí hlásit zmenšení zboží

4. května 2024

Jihokorejský antimonopolní úřad se vydal do boje proti smrskflaci. Výrobci a dodavatelé potravin...

No nekupte to. V Amsterdamu nabízejí parkovací místo za půl milionu eur

4. května 2024  13:06

Není tohle výhodná koupě? Jeden realitní portál v Nizozemsku nabízí v centru Amsterdamu prodej...

Sektorová daň by podtrhla nohy rozvoji Česka, říká šéf Komerční banky

4. května 2024

Diskutovaná sektorová daň, která by zdaňovala veškeré zisky v tuzemsku působících domů, by podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...