Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi. (16. března 2010)

Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Restaurace Allegro obhájila kulinářskou hvězdu. Prahu předstihla Budapešť

  • 37
Pražská restaurace hotelu Four Seasons Allegro potřetí obhájila prestižní michelinskou hvězdu a čtvrtý rok za sebou tak získala kulinářského Oscara. Na druhou stranu Česká republika dál marně čeká na nově oceněné restaurace. Maďarsko za kratší dobu získalo hvězdy dvě.

Porotci známého průvodce ocenili nově restauraci Onyx v Budapešti. Její specialitou jsou ravioly plněné kozím sýrem. Hvězdu zároveň obhájila maďarská restaurace Costes.

Jedna hvězda na Českou republiku znamená mírné zklamání. Už dlouhou dobu čekají na úspěch kromě Allegra i další české restaurace - například Degustation Bohême Bourgeoise nebo restaurace Monastery v pražském hotelu The Augustine. Prestižní ocenění má i ekonomický přínos, ukazují zkušenosti pražské restaurace Allegro.

"Zaznamenali jsme další nárůst lokální klientely, která dokáže ocenit fine dining. Více než 60 % hostů je místních, což je pro hotelovou restauraci docela neobvyklé," říká René Beauchamp, generální ředitel hotelu Four Seasons Prague.

Interiér restaurace Allegro.

Allegro získalo svou první hvězdu v roce 2008 a od té doby každý rok. Zásluhu na tom má hlavně italský šéfkuchař Andrea Accordi. "Ocenění Michelin nás samozřejmě velmi těší. V průběhu minulého roku jsme zrealizovali mnoho nových nápadů, naučili se několika novým technikám vaření a navázali spolupráci s dalšími místními dodavateli," uvedl Accordi. Allegro se specializuje na středomořskou kuchyni, vychází zejména z italského kulinářského umění.

Accordi tvrdí, že se jeho tým naučil dalším postupům vaření a restaurace pokračuje v v prohlubování spolupráce se zdejšími dodavateli. "Nárůst počtu místních partnerů a dodavatelů kvalitních surovin je známkou dalšího rozvoje trhu," upřesnil. Sám jednomu řeznictví dodal recept na tradiční italskou klobásu salsiccia, kterou v restauraci používají do risotta tasta sal.

Pravidla pro udílení ceny umožňují také jejich odejmutí. Česká republika si mírně pohoršila v kategorii Bib Gourmand, což jsou velmi dobrá jídla za rozumnou cenu. Cenu v této kategorii si udržely restaurace Aromi, Divinis, Le Terroir a SaSaZu. Naopak v seznamu nadále není restaurace Le Cornichon.

Michelin Guide

Francouzský výrobce pneumatik Michelin začal své průvodce na cesty pro automobilisty vydávat už v roce 1900. Měly poradit, kde natankovat, kde se vyspat a najíst a kde se cestovatelům postarají o jejich vůz. Postupně se z něj stala bible gourmetů, která loni oslavila sté vydání (během válek nevycházela). Část nákladů na inspektory se hradí z jejího prodeje, část dotuje Michelin jako svou reklamu.

Průvodce Michelin – Hlavní města Evropy 2010 obsahuje 324 "hvězdičkových” restaurací. Z nichž 14 se třemi hvězdami, 59 se dvěma hvězdami a 251 s jednou. Součástí je i výběr 195 restaurací Bib Gourmand servírujících tříchodové menu a nabízející dobrý poměr ceny a kvality.

Letošní edice zahrnuje výběr 44 měst ve 20 zemích, z nichž jedno město (Salzburg, Rakousko) je v průvodci vůbec poprvé.