Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Restaurace, či nádražní katedrála?

aktualizováno 
-
"Nezlobte se, pane," říká kajícně obsluhující číšník nesoucí mému náhodnému spolustolovníkovi po okraj plný talíř s roštěnou a rýží. "V kuchyni si mysleli, že je to pro mě..." dodává ten bodrý muž a opatrně klade hluboký talíř před zákazníka. Nezačíná to tu špatně, říkám si a objednávám si lokální pivo Březňák. Sedím v příjemně chladivé, rozlehlé hale nádražního restaurantu v Děčíně. Ačkoliv v restauraci je až na několik obskurních "cesťáků" a dvojici manželů, čekající na svůj vlak nad sklenicí lima, téměř prázdno, je na všech šesti stolech a pěti velkých "separé" pro osm hostů výrazná cedulka "reservé". Nečekejte však občerstvující trachtaci pro zájezd katolíků jedoucí na pouť do Rosenthalu. Je to pouze preventivní opatření proti bezdomovcům, vandrákům a jiné lůze, zabíjející svůj bezmezný čas na nádraží. Chladivý a osvěžující březňák je inspirativním doplňkem k četbě nečekaně obsažného jídelního lístku. Ze dvou polévek dáváme přednost dršťkové (12 Kč) před slepičí. Pětice teplých a studených předkrm ů (35 Kč) uvádí již zmíněnou roštěnou (45 Kč). Vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem a špenátem jsou k mání za pouhých 35 Kč. Děčíňáky doporučovaný maďarský guláš stojí 46 Kč. V parných dnech se mnozí spokojí s jedním z pěti druhů salátů (30 Kč), vegetariánům jsou nabídnuty špagety se sýrem (35 Kč) či smažený sýr (46 Kč). Přeskočíme kuřecí minutky (65 Kč) i minutky hovězí (70 Kč) a pozastavíme se nad "specialitou podniku" nazvanou Nádražní specialita. Je jí chléb plněný gulášem (44 Kč). Řádek níž inzeruje "specialitu šéfkuchaře". Na místo v duchu očekávaného špízu Děčínská kotva je to stylová, dvousetgramová Děčínská souprava. Ta v plném zápřahu obnáší velký oválný talíř houskových i bramborových knedlíků, uzeného a vepřového masa (65 Kč). Sjednejte si tedy pokrmy a pod vousy zabručte přání, ať číšník řekne v kuchyni, že je to pro něho... Ať již chcete, nebo ne, prostupuje vámi prozatím mocná atmosféra nádražní katedrály. Okny na levé straně zdi popatříte na ulici se stanovištěm autobusů, jejichž cílem jsou okolní vesnice, okny na pravé straně hledíte na perony nádraží. Když na první kolej přisupí vlak, v celém restaurantu se rázem setmí. Lokomotiva zastaví za zdí jen pár metrů od vás. Zlekáni držíte se chvějícího se stolu v domnění, že vámi objednaná specialita Děčínská souprava se právě servíruje. Interesantní je též pestrá směsice zvuků, koktejl namixovaný v ohromném prostoru nad vašimi hlavami. Anno K, o tomhle remixu se vám může jen zdát! Do Chvíle nad vodou znějící z regionálního rádia s parádním dunivým echem se vloudí signalizace z kuchyně, avizující pikolovi nachystanou donášku jídel. Následují "přihrané" útržky hovorů hostí a pochopitelně všudypřítomný nádražní rozhlas, nejprve česky, poté německy informující o příjezdech a odjezdech četných, většinou houkajících vlaků. Též memento času tu má své místo. Na jedné ze stěn je situován obrovský, poněkud kýčovitý reliéf zvěrokruhu, do jehož středu svérázný všeuměl zabudoval fádní elektrické hodiny vzor 1970. Pokud ještě jednou cvičně otevřete jídelní lístek, zjistíte, že jste vynechali jeho přílohu "vinný lístek". Z překvapivých třiceti druhů kvalitních vín poválejte po jazyku alespoň Denis d'Or skvělého ročníku 1997 (lahev 176 Kč). Nuže dobrá - dojedeno, dopito. Mávnete účtenkou směrem k výčepu s několika barovými stoličkami, kasírující číšník učiní několik dlouhých přískoků a okamžitě se ujme vaší útraty, jako by váš rychlík byl již připraven k odjezdu. Předříkává čísla na účtence a čemusi se neustále diví, kroutí hlavou. Když můj kolega v dobré vůli předem hlásí svůj "smažák" i s cenou 46 Kč, podezíravý číšník jej přesto nalistuje v jídelním lístku. Dvakráte zkontroluje položku, znovu zakroutí hlavou a tlumeně pro sebe dodá: "No to je taky pěkně drahý." Upřímně dojat naším vysokým spropitným hluboce se klaní k zemi se slovy: "Já jsem tu nový, já to ještě moc neznám."

restaurace Nádraží třída Čs. mládeže Děčín

otevřeno: Po-Pá: 9-22 hod.

Březňák 10° 11 Kč ***
Březňák 12° 12,80 Kč ***
Kvalita obsluhy: ***
Celkový dojem: ***

Míst k sezení: cca 90 Pět hvězdiček je nejvíc, žádná nejméně. Útratu si recenzenti platí sami, personál ani majitelé o bodování nevědí.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Test školních brašen: Dobrá má i hrudní popruhy, stojí hodně přes tisícovku

Kdysi školákům stačil nosič z drátů, dnes se na aktovky používají nejmodernější technologie. To ovšem neznamená, že jsou všechny stejně kvalitní. MF DNES...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Pražští celníci zajistili tisíce párů padělané obuvi.
Celníci u Sapy zabavili přes dva tisíce párů padělaných bot za 7,5 milionu

Celníci zabavili u pražské tržnice Sapa více než dva tisíce párů padělků sportovní obuvi. Sklad v bývalé betonárně Zapa byl plný kartonových krabice s obuví...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.