Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Italská restaurace, kde se zrodilo tiramisu, končí

  10:09aktualizováno  10:09
Pamětníky a milovníky dobrého jídla zasáhla smutná zpráva. V italském Trevisu končí 30. března restaurace Beccherie, kde se před desítkami let zrodil legendární dezert tiramisu. Zmizí tak originální verze legendární sladké tečky, která se stala celosvětovým symbolem italské kuchyně.
Tiramisu (ilustrační snímek)

Tiramisu (ilustrační snímek) | foto: ČTK

Důvodem je ekonomická krize, která tvrdě dopadla na rodinu Campeolových, jež restauraci vedla od září 1939, napsal místní list La Stampa. "V dnešní době i bary a trafiky nabízejí něco k jídlu, a tomu se nedá konkurovat," řekl současný majitel Carlo Campeol.

Beccherie se podle tamního listu La Stampa už nějaký čas potýkala s problémy a přestala být považována za kulinářský chrám, kde si lidé mohli vychutnat tiramisu stejně jako další delikatesy z oblasti Trevisa - včetně těstovin s fazolemi až po rizoto.

Oba průvodce po restauracích, Michelin i Gambero Rosso, přestaly na podnik upozorňovat, a samotná prestiž z vytvoření kultovního dezertu nestačila na to, aby restauraci znovu pozvedla na výsluní.

Dohady o autorství

Tiramisu se zrodilo koncem 60. let minulého století, kdy se manželka zakladatele restaurace Alba a cukrářský mistr Roberto Linguanotto rozhodli přetvořit starý recept nazývaný "císařský šálek". Ovšem také další restaurace v Trevisu - El Toula - tvrdila, že tiramisu vzniklo právě u ní. Ani jeden podnik si dezert nedal patentovat a diskuse o to, komu skutečně patří zásluhy za jeho vznik, byly nekonečné.

Tento "energetický dezert" - nezapomínejme, že název z italského "tirami su" doslova znamená vytáhni mě nebo zvedni mě, ve volném překladu pak "rozvesel mě" - na sebe váže jistou auru, která je spojována s milostnými schopnostmi Italů.

A protože v Itálii není nic jednoduché, má každá oblast vlastní verzi tohoto dezertu. Podobná sladkost se jedla v dobách Benátské republiky, kdy si ji vychutnávali v místních nevěstincích. O něco jižněji v Sieně údajně vytvořili cukráři v 17. století dezert Zuppa del Duca pro Cosima III., velkovévodu toskánského. Také toto jídlo je možné považovat za "prababičku tiramisu".

A jaké je tedy tajemství nejlepšího tiramisu? Dokonalá rovnováha mezi dlouhými piškoty, kávou, sýrem mascarpone, smetanou a žloutkovou pěnou. Jde přitom o typicky italské přísady. Dlouhé piškoty jsou tradiční z Piedmontské oblasti, mascarpone je z Lombardie, Benátky jsou metropolí kávy a víno Marsala, kterým se prokapávají piškoty, pochází ze Sicílie. Tiramisu je tak dokonalým příkladem italského sjednocení.

A nezáleží na tom, že někteří lidé namísto dlouhých piškotů použijí kulaté, nepřidají smetanu, anebo tiramisu rozloží na prvočinitele, takže není prakticky k poznání. Na tom, že neexistuje lepší tečka za dobrým obědem, než zakrojit lžičkou do tiramisu, se shodnou skoro všichni.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Rozšíření Panamského průplavu trvalo devět let (24. června 2016)
Z Číny do USA a zpět. Rozšířený Panamský průplav slaví výročí

Panamský průplav, který zajišťuje spojení Tichého a Atlantického oceánu, slouží námořní dopravě už téměř sto let. Kanálem se přepravovalo asi šest procent...  celý článek

Potenciálně nebezpečná malá kuše na párátka je v Číně hitem. Je oblíbenější než...
Zapomeňte na fidget spinner. Čínou letí mini kuše, rodiče volají po zákazu

Čínští rodiče volají po zákazu mini kuše, která se stala hitem mezi čínskými dětmi. Hračka, původně konstruovaná na střílení párátek, se může snadno proměnit v...  celý článek

Největší světový festival piva v Mnichově. (17.9.2016)
Oktoberfest opět zdraží: tuplák piva bude za 278 korun, litr vody za 229

Pivo na mnichovském pivním festivalu Oktoberfest letos opět podraží. Nejlevnější litrový tuplák bude možné koupit za 10,60 eur (278 Kč). Loni to bylo o dvacet...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.