Pavel Baďura, provozní brněnské kavárny Trojka pečetí alkohol nedlouho po

Pavel Baďura, provozní brněnské kavárny Trojka pečetí alkohol nedlouho po vyhlášení prohibice (14. září 2012) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Restaurace: Tratíme 40 milionů denně, s kontrolou lihovin stát zaspal

  • 242
Restauracím a hotelům způsobila prohibice za prvních pět dní ztráty 215 milionů korun. Výši škod odhadla Asociace hotelů a restaurací. Podle ní podniky každým dnem přicházejí o 40 milionů.

Asociace tvrdí podobně jako Václav Klaus, že stát zaspal při kontrolách. "Stát se nemůže zbavit odpovědnosti za řádnou kontrolu nad prodejem alkoholu, která byla dlouhodobě nedostatečná," uvedl šéf Asociace Václav Stárek.

Restaurace podle odhadů přicházejí každým dnem o 40 milionů korun za předpokladu, že jejich tržby padají kvůli prohibici o 20 procent. Asociace oslovila sedm set podnikatelů mezi restauratéry a hoteliéry a z jejich vyjádření vyplývá, že půlka restaurací má zhruba 10procentní propad tržeb, čtvrtina pětinový a čtvrtina 30 až 40 procent.

Restauratéři také kritizují načasování prohibice na pátek večer nebo absenci krizové linky. Pokud by toto opatření bylo dlouhodobé, mohlo by pro některé provozovny, jako jsou například bary, představovat existenční problém.

"Situace, kdy by podnikatelé zajistili uložení alkoholu vyrobeného před kauzou s metanolem a nakoupili nové zásoby od dodavatelů je nepřípustná. Jedná semnohdy o zásoby drahých značkových zahraničních destilátů, u kterých by se problém vůbec neměl vyskytnout, a podnikatelé mají v zásobách uloženy nemalé finanční prostředky," dodala asociace.