Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Restauratéři by vyměnili levné stravenky za nižší DPH

  13:07aktualizováno  13:07
Ministr financí naznačil, že nižší DPH u restauračních služeb by se mohlo zavést za podmínky, že se zruší slevy na stravenkách pro podnikatele. Ti si nyní za každou stravenku odečítají z daňového základu více než polovinu její hodnoty. Restauracím by zrušení této výhody nemuselo vadit, tvrdí asociace restauratérů.
Restaurace - ilustrační foto.

Restaurace - ilustrační foto. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Ministr financí Miroslav Kalousek včera Radiožurnálu řekl, že by nižší sazbu DPH u restauračních služeb zavedl za předpokladu, že se zruší zvýhodnění stravenek. Podniky si daňový základ snižují u každé stravenky o 55 procent její nominální hodnoty.

"Myslím, že na místě by byly i restaurační služby, ale něco za něco. Jenom za předpokladu, že zmizí ty nesmysly se stravenkami. To se domnívám, že by mělo být předloženo společně," řekl.

Zdá se, že hospodským by to nemuselo vadit. "V současné době naši podnikatelé v restauracích vůbec zvažují, jestli stravenky budou nebo nebudou akceptovat," sdělil iDNES.cz šéf Asociace restaurací a hotelů Václav Stárek.

Nároky systému na podnikatele a provize jsou prý vysoké, takže pro restauratéry zvýhodnění ztrácí efekt. Stárek si však uvědomuje, že zrušení těchto výhod je problém. Ostře se proti tomu postavily například odbory, kterým se nelíbí ani nynější nápad snížit u některých služeb daň z přidané hodnoty.

Odbory: Ať vysvětlí, kde na to vezmou!

"Včera jsem slyšel, že se to v cenách sice neprojeví, ale podnikatelům se bude lépe dýchat. Ano, to bude, ale myslím, že by se také mělo myslet na řadové občany," řekl šéf odborářů Milan Štěch a dodal, že by nejdříve měli politici vysvětlit, kde vezmou finanční náhradu.

Možnost přeřadit některé služby s vysokou přidanou hodnotou do nižší sazby DPH (v ČR z 19 % na 9 %) se včera podařilo v Bruselu prosadit Miroslavu Kalouskovi. Zlevnit by tak mohla například návštěva restaurace či kadeřníka. Hlavním důvodem je ale úleva podnikatelům v době finanční krize. - čtěte Unie se dohodla na snížené DPH

"Vedlo by to k tomu, že se jim trochu uvolní ruce, protože někdy jsou restaurace na hraně ekonomického přežití. Domnívám se, že by to mohlo mít vliv na zlepšení kvality v restauracích," dodal Stárek, který si ale nemyslí, že by se to příliš promítlo do cen. "Jde spíš o to, aby restaurace byly schopny dál fungovat a zaměstnávat nové lidi," řekl.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Výroba nové Škody Yeti v Kvasinách
KOMENTÁŘ: Ekonomika je jako strom, do nebe však neroste

Vzestup české ekonomiky je nečekaně vysoký, ale je v tom růstu dost skromnosti, vytrvalosti a poctivosti? Není to jen vzplanutí nad tím, jak stát rozdává...  celý článek

Uhelná elektrárna Neurath
ANALÝZA: Plyn a zelená energie místo uhlí. Čoudící komíny ale zatím nezmizí

Ještě před deseti lety plánovali evropští energetici výstavbu 65 nových uhelných elektráren. Velká část z nich měla vyrůst v Německu, Velké Británii a...  celý článek

Po kauze společnosti Včelpo s ukrajinským medem, nakupuje čím dál víc zákazníků...
Veterináři pozastavili činnost Včelpu, který prodával med s antibiotiky

Jihomoravští veterináři nepravomocně pozastavili činnost společnosti Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů. Firma se proti rozhodnutí odvolala, případ...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.