Richard Balson, současný majitel řeznictví RJ Balson & Son

Richard Balson, současný majitel řeznictví RJ Balson & Son | foto: RJ Balson & Son

Nejstarší britské řeznictví pamatuje 23 monarchů, recept na klobásy nemění

  • 51
Nejstarší rodinná firma v Británii slaví pětisté narozeniny. Přežila války, mory i záplavy. Dnes řeznictví v Bridportu stále prosperuje a těží z rodinného renomé. Třeba recept na játrové knedlíčky se nikdy nezměnil, ale nabídka se v posledních letech rozšířila třeba o klokaní maso.

Řeznictví RJ Balson & Sons pamatuje reformaci, občanskou válku, počátky průmyslové revoluce, začátky internetu a řadu ekonomických recesí.

„Nikdy jsme nevydělali dost peněz na to, abychom se přestěhovali,“ žertuje Richard Balson, proč jejich krámek stojí pořád na stejném místě.

Firma má celá staletí stejného majitele. V rodině Balsonů se řemeslo dědí po 25 generací. Britští odborníci ji proto podle listu Daily Telegraphu označili za nejstarší rodinnou firmu ve Spojeném království.

„Naše řeznictví existuje tak dlouho právě díky tomu, že jsme zůstali malou firmou. Samozřejmě pokušení rozšířit se o jeden, dva obchody pořád máme. Jenže vždy můžete dávat pořádně pozor jen na jeden z nich,“ vysvětluje současný majitel řeznictví, proč rodinný byznys tak dlouho funguje.

Před několika staletími začínalo rodinné řeznictví v jednom ze stánků na tržišti v Bridportu v hrabství Dorset. Do kamenného obchodu o kilometr dál se přesunulo v roce 1892. Do té doby fungovalo řeznictví venku před hospodami tak, jak to bylo v georgiánské a viktoriánské době běžné.

Maso z králíka i z krokodýla

V nabídce současného RJ Balson & Sons jsou jak novodobé speciality, tak i klasika a staré receptury. V nejstarším řeznictví v Británii a možná i na celém světě se dá sehnat maso z okruhu 30 kilometrů, nechybí tradiční zvěřina nebo králík.

Od dob Tudorovců si Balsonovi uchovávají speciální postup na vyhlášené anglické vepřové klobásy a domácí játrové knedlíčky. Tajná receptura se po všechna staletí předává z generace na generaci.

Historický nedatovaný snímek řeznictví RJ Balson & Son

Oproti starým časům má řeznictví k dispozici mrazák. Balsonovi tak mohou nabízet dvacet druhů klobás a také exotiku včetně masa z bizona, zebry, krokodýla, pštrosa nebo klokana.

„V době, kdy náš podnik začínal, lidé ještě ani nevěděli, že nějaký klokan existuje,“ říká Richard Balson. „Někteří naši zákazníci rádi experimentují. Chtějí zkoušet pořád nové věci. Nevím, nakolik by s tímto přizpůsobením se poptávce můj dědeček souhlasil.“

Řeznictví prosperuje i přes tvrdou konkurenci supermarketů

Za posledních pětadvacet let klesl počet řezníků v Británii o 60 procent, hlavně kvůli supermarketům. Zatímco na začátku 90. let bylo na ostrovech kolem 15 tisíc řeznictví, dnes se jich v zemi uživí jen šest tisíc.

Richard Balson je přesvědčen, že jeho řeznictví konkurencí pro supermarkety je. „Důležitý je osobní servis. Když k nám přijde zákazník, příjemně ho přivítáme a zeptáme se třeba, jak se má jeho máma. V supermarketu se lidského přístupu nedočkáte. Navíc, kdo by si v supermarketu stoupl dobrovolně na dvacet minut do fronty?“ dodává Balson s tím, že většina zákazníků k nim chodí po generace.

„Práce máme pořád dost. Když jdou v létě kšefty dobře, dosahujeme i vedle nákupních řetězců a dvou dalších řeznictví v Bridportu, okolo 1000 prodejů týdně. U nás je nakupování příjemným, osobním zážitkem. Maso je navíc z 90 procent z blízkého okolí, a tak mohou lidé jeho příběh vystopovat z pastvy až na talíř,“ vyzdvihuje přednosti své firmy Richard Balson.