Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nebezpečné avokádo. Britští lékaři navrhují přidat na plody varovný symbol

  19:02aktualizováno  19:02
Spolu s rostoucí oblibou avokáda přibývá také úrazů, jež si lidé při jeho krájení způsobí. Lékaři ve Velké Británii proto navrhují, aby bylo „nebezpečné“ ovoce označeno varováním.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Exotický plod avokádo zaznamenává v posledních letech strmý růst popularity, který se nevyhnul ani Česku. To má však nečekané dopady na práci lékařů. Řada konzumentů při krájené plodu pravděpodobně opomene, že se uvnitř skrývá tvrdé jádro. Po jeho povrchu nůž snadno sklouzne, což vede k rostoucímu počtu řezných poranění v kuchyni.

Na množící se případy pořezání při porcování avokáda upozornila podle deníku The Times Britská asociace plastické, rekonstruktivní a estetické chirurgie. Londýnský chirurg Simon Eccles následně přišel s nápadem, že by počet úrazů mohl snížit varovný symbol nalepený na ovoci. Obrázek nože a červeného kříže by spotřebitele upozornil, aby si dával lepší pozor.

Eccles uvedl, že on sám ošetřuje až čtyři pacienty týdně, kteří si přivodili úraz při krájení avokáda. V branži se už pro tento druh poranění vžil název avocado hand, tedy „avokádová ruka“. Zranění se dostalo i na stránky bulvárních médií, když se tímto způsobem zranila herečka Meryl Streep. Známý kuchař Jamie Oliver zase natočil video s návodem, jak avokádo bezpečně nakrájet.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Němci kralují českému maloobchodu. Následují Nizozemci a Britové

Největší obchodní řetězce na českém trhu ovládají majitelé hlavně z Německa. Ve třiceti největších řetězcích s převahou rychloobrátkového zboží, které celkem...  celý článek

Ilustrační snímek
Test „havajských“ pizz: obrovské rozdíly v množství šunky a ananasu

Nejbohatší mražená pizza má dvakrát více šunky než ta nejchudší. A jedna čerstvě připravená chutnala hůř než vítěz mezi pizzami z mrazáků. I to ukázal test...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.