Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rozdíl v ceně kečupu může být až čtyřnásobný

  14:24aktualizováno  14:24
Testem prošlo 19 jemných a sladkých kečupů zakoupených v pražských supermarketech koncem června. V Ústavu konzervace potravin a technologie masa Vysoké školy chemickotechnologické v Praze na základě několika analýz stanovili obsah rajčatového podílu: Sensorická laboratoř Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT pak provedla sensorickou analýzu. Hodnotitelé posuzovali naslepo chuť, barvu, vůni a texturu kečupů. Součástí testu bylo i posouzení manipulace s obalem, jak snadno kečup z lahve vytéká a kolik ho ulpí v lahvi. Celkové hodnocení je výsledkem posouzení chuti (45 %), obsahu rajčatového podílu (45 %) a obalu (10 %). Vzorky, které obsahem rajčatového podílu nevyhověly požadavkům vyhlášky, získaly nedostatečnou známku.

Stupnice hodnocení: od ***** velmi dobrý až po * zcela nedostatečný.

Protlak není totéž co kečup

* Základní surovinou pro výrobu kečupů je rajský protlak, který výrobci většinou kupuj(hotový od zpracovatelů rajčat. Není zcela totožný s protlakem, který se prodává v obchodech, svým složením je mu ale velmi blízký. Vzniká zahuštěním vylisované rajské šťávy. Proces drcení a pasírování může probíhat buď za tepla (hot break) nebo za studena (cold break).

* Šťáva pasírovaná za tepla je hustější, šťáva získaná za studena snadněji teče, a musí se více zahustit. 'Pokud chce výrobce získat kečup s vysokým obsahem rajčat a nechce přidávat škroby, tak většinou používá hot break," vysvětluje Michal Voldřich z Vysoké škole chemicko-technologické.

* Zatímco kečupy ve skleněných obalech se konzervují pasterací, tedy zahřátím na teploty do 100° C, výrobky v plastu se většinou stabilizují chemickou konzervací.

Koruna ****
Ahold Říčany u Prahy
29,70 Kč/1 I
chuť *****

Neli de Luxe jemný ***
Neli Vyškov
31,80 KČ/1 I
chuť ***

Heinz ***
Heinz Pudliszki Polsko
69,90 Kč/1 I
chuť ***

Kečup Jemný Delvita ***
Louis Martin Francie
58,50 Kč/1 I
chuť **

Hamé Sladký ***
Hamé Babice
35 Kč/1 I
chuť ****

Spak jemný Gourmet ***
Spak VSI Rakousko
54,70 Kč/1 I
chuť ***

Neli jemný **
Neli Vyškov
34,50 Kč/1 l
chuť **

Tesco *
Kand Dobruška
27,40 Kč/1 I
chuť ***

Lev-ně jemný *
Kand Dobruška
29,70 Kč/1 I
chuť ****

Hochmann jemný *
KAND Dobruška
33,90 Kč/1 I
chuť ****

Otma jemný *
Otma-Sloko Uherské Hradiště
47,70 Kč/1 I
chuť ****

Kand sladký Extra ****
Kand Dobruška
51,30 Kč/1 I
chuť ***

Vitana Jemný sladký ****
Vitana Byšice
61,30 Kč/1 I
chuť ***

Valfrutta ***
Conserve Italia
105 Kč/1
chuť **

Spak jemný ****
Spak VSD Rakousko
83,30 Kč/1 I
chuť ****

Felix jemný ***
Felix Rakousko
70 Kč/1 I
chuť ***

Albert jemný ***
Ahold Říčany u Prahy
48 Kč/1 I
chuť ***

Otma Gurmán jemný ***
Otma-Sloko Uherské Hradiště
50,60 Kč/1 I
chuť ***

Hamé Jemný ****
Hamé Babice
49 Kč/1 I
chuť ****

Protokoly Vysoké školy chemicko-technologické najdete v internetovém magazínu iDnes na adrese www.idnes/cz/test.

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plamntáži u Kalikovského mlýna
Tristní bilance prodejců jahod na severu Moravy: dva ze tří porušili zákon

Většina obchodníků prodávajících v Moravskoslezském a Olomouckém kraji jahody, jejichž stánky zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila zákon o...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.