Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vše je o ceně. Potraviny jsou vesměs nezávadné, hodnotí expertka

  9:56aktualizováno  12:23
Problémy s dvojí kvalitou potravin jsou trochu hysterií, myslí si vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Jana Hajšlová. V on-line rozhovoru na iDNES.cz řekla, že firmy vesměs dodržují to nejdůležitější, tedy zdravotní nezávadnost. Kvalita je podle ní především o ceně.

Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Podle Jany Hajšlové je sporné bavit se o kvalitě potravin. „Sám pojem kvalita je diskutabilní. Pro řadu aspektů jako je mikrobiologická a chemická bezpečnost, tedy zdravotní nezávadnost společná legislativa nekompromisně platí,“ uvedla profesorka. Mnohem obtížnější je podle ní definovat kvalitu pokud jde o skladbu a recepturu výrobku.

Je také přesvědčena o tom, že ve většině případů rozdíl mezi kvalitou zahraničních potravin neexistuje.

„Pokud by se dané výrobky hodnotily bez obalu, posuzovatel například senzorických parametrů by nemusel zahraniční výrobky upřednostnit, jak jsme toho byli svědky,“ řekla. Za rozdíly podle ní odpovídají také dovozci, kteří volí levnější produkty.

Vysoká škola chemicko-technologická z iniciativy europoslankyně Olgy Sehnalové v roce 2015 provedla srovnávací test českých a německých potravin. Výsledek rozpoutal diskusi, která nyní začíná více rezonovat i v Bruselu (více zde). Zhruba třetina z 24 testovaných potravin ve stejném obalu a od stejného výrobce se totiž lišila složením i chutí.

Jana Hajšlová z VŠCHT odpovídala ZDE

Několik příkladů: dánský luncheon meat Tulip pro německý trh obsahoval maso, verze pro Česko jen separát; káva Jacobs Kronung pro německý trh měla více kofeinu a v neposlední řadě česká Rama a jogurt Activia obsahovaly méně procent tuku než verze pro Německo.

Podobné výsledky přinesl i aktuální srovnávací test slovenských a rakouských potravin z letošního roku. Největší rozdíl byl v rybích prstech Iglo, které Rakušané kupují s vyšším podílem masa.

Výrobci rozdíly většinou zdůvodňují použitím jiných technologií nebo rozdílnými chuťovými preferencemi v různých zemích. Na druhou stranu může být také praxe výsledkem snahy zlevnit potraviny na trzích s nižší kupní silou.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Proslulý vídeňský hostinský Karl Kolarik
Nejproslulejší „český“ hostinský ve Vídni: Češi Budvar podceňují

Schweizerhaus je pravděpodobně nejslavnější vídeňská hospoda, kterou lze nalézt ve většině turistických průvodců. Už po desetiletí je neodmyslitelně spjatá s...  celý článek

Crashtest dětských autosedaček
Test upozornil na dvě nebezpečné autosedačky, jedna katapultovala dítě

Při nárazových zkouškách dětských autosedaček odhalil německý autoklub ADAC dvě smrtelně nebezpečné autosedačky. Jedna z testovaných katapultovala dítě při...  celý článek

Ilustrační snímek
Test ruských zmrzlin: smetanová za 10 korun, z levných tuků dvakrát dražší

Ruské zmrzliny mají Češi rádi. Je za tím možná trocha sentimentu. Lahodné chuti smetany se rostlinný tuk nikdy nevyrovná. MF DNES otestovala, zda si v obalu s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.