Jerky mají úspěch na diskotékách, zaženou hlad. Firma suší i rybí maso

  12:40
Jerky, sušené maso různých druhů, se pomalu dostávají do povědomí českých spotřebitelů. Spolumajitel firmy Corax Trading Miloslav Koutník sází na svou specialitu, jihočeské jerky. Vyrábí je z různých druhů mas, teď i z třeboňského kapra.

Miloslav Koutník, jednatel společnosti Corax Trading. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Bratři Miloslav a Jiří Koutníkovi pocházejí z řeznické rodiny. Tuto práci však dělat nikdy nechtěli. Vystudovali jiné obory a těm se pak věnovali. Po listopadové revoluci spolu začali podnikat - s uzenářskými výrobky.

Postupně založili společnosti Corax a Corax Trading a věnovali se autodopravě a uzenářské výrobě. Vlastní je společně, každý řídí jednu.

Jerky

Původně jerky vznikly v Americe, je to indiánský způsob konzervace masa. Do Česka se dováží z různých koutů světa. Jenže Jihočeské jerky mají jinou technologii výroby. Nevýhodou ostatních jerek je to, že je maso hodně tuhé a zůstávají v něm tkáně a blány. V Mostkách používají opracované maso bez tkání, které rozmělní, smíchají se solí a kořením a tvarují jej do pásku. Výsledkem je to, že Jihočeské jerky jsou měkčí a bez šlach. Tento způsob výroby má firma zaregistrovaný.

Miloslav se věnuje uzenářství, v Mostkách u Kaplice firma vyrábí 20 tun klasických uzenářských produktů měsíčně.

Jaký je cílový zákazník vašich jerek?
Jerky jsou určené pro lidi, kteří prosazují zdravý životní styl, sportovcům, turistům, do fitness-center. Zajímavé je, že úspěch jsme zaznamenali v barech a diskotékách. Když dostanete večer hlad, brambůrky nebo oříšky vás nezasytí. Jerky jsou ideální. Kořeněná verze je navíc k alkoholu velmi příjemná. V jednom balení jerek je schovaná hmotnost 80 gramů čistého masa, což je běžná porce v restauraci. Nejsou v tom žádná éčka, je tam maso a mořská sůl, případně přírodní koření. Konzervované je to kouřem.

V běžných obchodech je ale velmi těžké vaše jerky sehnat.
My jsme dodávali pár jerek do Terna v Českých Budějovicích, protože jsme s nimi vyhráli dvakrát po sobě soutěž Chutná hezky. Jihočesky. Jerky zatím ale nejsou určené do maloobchodní sítě. Lidé to prostě neznají. My je k nim musíme dostat, aby je ochutnali a zjistili, že je to dobré. Teprve pak si je půjdou koupit do obchodu. Jinak to nejde.

To chodí obchodní zástupce po barech a nabízí jerky?
Přesně tak. Je to hodně těžké, ale jinak to nejde. Musíme to dostat mezi lidi. Děláme reklamní akce, teď jsme měli v pražském SaSaZu kampaň s ochutnávkami. Byli jsme na letních festivalech, rybářských slavnostech.

Daří se vám prosazovat s produktem, který v Česku skoro nikdo nezná?
V loňském roce, kdy jsme přišli na trh, jsme vyráběli pár stovek kusů měsíčně. A to jsme většinu rozdali známým a kamarádům, aby se seznámili s tím, co děláme. Dnes jsme se přehoupli přes deset tisíc kusů měsíčně. Vidím v tom velký potenciál, ale musíme přicházet s novými produkty.

Nedávno jste uvedli rybí jerky z třeboňského kapra...
Ano, máme vepřové, hovězí a teď i rybí. To je husarský kousek, jsme jediní, kdo to dokázal. První naše pokusy skončily fiaskem, ryba má řídké maso. Zjistili jsme ale, že když se udělá delší technologická pauza, může se s tím masem pak pracovat. Rybí jerky jsou opravdu velmi zdravé. Zůstává tam hodně rybího tuku a pak omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Proč jste si vybrali třeboňského kapra?
Jsme Jihočeši. Navíc nám je Rybářství Třeboň schopné ryby zpracovávat. A jejich kapr je známka kvality.

Miloslav Koutník

Narodil se 10. února 1961 v Českých Budějovicích. Studoval ČVUT v Praze a VUT v Brně, obor stavební inženýr. Stavařství se poté i věnoval. Přestože pocházel z řeznické rodiny, nikdy tuto práci nechtěl dělat. Po revoluci začal s bratrem Jiřím podnikat s uzenářskými výrobky - jinde nakupovali a v jižních Čechách prodávali. "V kraji byla omezená nabídka. Přitom po republice byla spousta zajímavých uzenářů s jinými výrobky a chutěmi," říká Koutník. Obchodu se dařilo, bratři vzali prvního zaměstnance. Neměli pro něj práci na pět dní v týdnu, a tak rozjeli dopravu. I tento byznys fungoval a dnes bratři jen v dopravě zaměstnávají 170 lidí. V roce 2011 firma převzala Jatka Mostky a začala se věnovat výrobě uzenin. Miloslav Koutník se věnuje uzenářství, Jiří pak autodopravě.

Třeboňský kapr má výborné jméno v zahraničí. Chcete vaše jerky dostat i mimo Česko?
Právě to byl jeden z důvodů, proč jsme si třeboňské rybářství vybrali. Chceme se dostat na rakouský a německý trh. Německý a slovenský trh máme již chráněný. V Rakousku jsme už podali žádost.

Maso na hovězí jerky máte ze svého chovu?
Používáme plemeno Aberdeenský Angus z farem na Šumavě. Jeho maso je velmi vhodné, protože má mnohem lepší chuť než klasické hovězí. Vepřové maso bereme z Českomoravské vrchoviny. Všechno to jsou české chovy, na tom si zakládáme. Je třeba říci, že používáme to nejčistší maso - u ryb filety bez kosti, bez kůže, hovězí pak nejlepší. Proto nejsou jerky levné jako salám.

Až dostanete jerky do širšího povědomí, bude se snažit je dostat do českých obchodních řetězců?
Určitě, díky tomu, že máme recepturu registrovanou, vybereme si některý řetězec a s tím se dohodneme. Výhodou je, že nemáme konkurenci, takže se budeme bavit v jiné rovině než obvykle, kdy je to spíše diktát řetězce vůči dodavateli. Ale tohle je otázka nejdříve za rok.

Máte ještě nějaké další plány s jerkami?
Plány máme, chceme rozšířit nabídku o dva druhy masa. Konkrétně drůbež a zvěřinu. Pak máme připravený úplně jiný výrobek, který bude také na bázi sušeného masa. Ale tam je vývoj trochu složitější, takže to bude trvat. Chci, aby tyto produkty byly stěžejní pro naši firmu, a ne abychom válčili o cenu párku.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...