"Máme zhruba 45 vinoték, dvě prodavačky na prodejnu. Kromě nich by přišlo o...

"Máme zhruba 45 vinoték, dvě prodavačky na prodejnu. Kromě nich by přišlo o práci dalších třicet lidí z řad manažerů, lidé v kanceláři nebo řidičů. Celkem bychom propustili 120 lidí," líčil v únorovém rozhovoru pro iDNES.cz jednatel Vinařství U Kapličky Rostislav Žďárský, jak by jeho byznys postihl zákaz sudovek. | foto: Vinařství U Kapličky

Vinař ze Zaječí: Vinotéky potřebujeme, zákaz prodeje sudovek nás ohrozí

  • 89
Část vinařů a obchodníků s vínem bije na poplach. Na ministerstvu zemědělství za zavřenými dveřmi vzniká zákon, který má ambice potlačit černý trh radikálním zákazem prodeje sudového vína ze zahraničí. „Hrozí nebezpečí, že zanikne až 15 tisíc vinoték,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz jednatel Vinařství U Kapličky Rostislav Žďárský.

Třímiliardový byznys se sudovým vínem čeká zásadní proměna. V přípravě je zákon, který by měl dostat pod větší kontrolu vinotéky a podniky, kde se sudové víno stáčí. Zcela vážně se však jedná také o zákazu prodeje veškerého sudového vína, které není tuzemské výroby.

Zákon by nepoškodil jen černý trh, varují odpůrci z řad vinařů i obchodníků. Mělo by to dopad na vinotéky, jejichž byznys stojí na příjmech ze sudového vína, ale i na malé vinaře, pro jejichž kvalitní přívlastková vína jsou vinotéky důležitým prodejním kanálem. „Pro všechny není místo v gastru. A malí vinaři, kteří vyrobí dvacet tisíc lahví ročně, nemají šanci ani v řetězcích,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz jednatel Vinařství U Kapličky Rostislav Žďárský.

Hrozí skutečně zákaz prodeje sudového vína?
Ano. Problém je, že o zákazu prodeje sudového vína se všemi vinaři nikdo nemluvil. Hrozí nebezpečí, že zanikne 12 až 15 tisíc vinoték, které jsou prodejními místy sudového vína. Moravského vína se v tuzemsku prodá asi 20 procent, zbytek je víno z dovozu. V praxi dochází k falšování a záměně původu sudového vína. Spousta vinoték klamavě označuje víno za moravské, přitom je ale z dovozu.

Co je motivem zvažovaného zákazu prodeje čepovaného vína? Je to právě onen lživě deklarovaný původ vína?
Je to hlavní problém, který trápí nejen Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, ale i nás vinaře. Dochází k falšování vín například odrůdy Pálava. Chceme proti tomu bojovat v nově vzniklém Sdružení obchodníků vínem a vinoték. Navíc zaznívají nepravdy. Některé subjekty tvrdí, že dochází  k daňovým únikům ve výši 2,5 miliardy korun, což nemůže být pravda. Sudového vína se do ČR doveze možná za tři miliardy korun. Víno se zde určitě zdaní. V praxi dochází k záměně názvu, případně k pančování, které mají zřejmě na svědomí skupinky malých vinařů.

Vinotéka Predikátní vína.

Jste jednatelem Vinařství U Kapličky v obci Zaječí, které má zároveň síť vinoték v obchodních řetězcích. Jak by se vás zákaz dotkl?
Výrazně. Máme zhruba 45 vinoték, dvě prodavačky na prodejnu. Kromě nich by přišlo o práci dalších třicet lidí z řad manažerů, lidé v kanceláři nebo řidičů. Celkem bychom propustili 120 lidí.

Vinotéky ekonomicky stojí na prodeji sudového vína?
Nikdo z lidí, kteří přemýšlí o zákazu sudového vína, si nespočítal, že nosným programem všech vinoték je z osmdesáti procent sudové víno. Je to tradice, lidé jsou zvyklí takto nakupovat, protože si mohou víno ochutnat a vybrat si. Po odečtení 80 procent tržeb ze sudového vína nikdo nedokáže zaplatit nájemné, mzdy a odvody zaměstnanců. Lahvovým vínem to nedoženete. Když vinotéky zkrachují, spousta malých vinařů přijde o svá odbytiště, protože nebudou mít kde své lahvové kvalitní moravské víno prodat. Pro všechny není místo v gastru. A malí vinaři, kteří vyrobí dvacet tisíc lahví ročně, nemají šanci ani v řetězcích.

Kolik vinoték je potenciálně ohrožených?
Mohlo by zaniknout odhadem deset až 15 tisíc vinoték. Zmařené investice by se mohly počítat v miliardách.

Nabízíte ve vinotékách Vinařství U Kapličky sudová vína vlastní výroby?
Ne, pouze zahraniční vína. Všechno víno plníme do lahví, kterých je okolo 300 tisíc ročně. Vína prodáváme i ve svých vinotékách. Správně jej označujeme jako víno z dovozu a nemáme problém ho prodávat.

Jak zabránit tomu, aby se prodávalo ve vinotékách špatně značené víno?
Je potřeba, aby se prodávané víno deklarovalo rozborem, který je nedílnou součástí daňového dokladu, faktury. Potom bude klid. Pokud budou pokuty likvidační, nikdo si nedovolí švindlovat. Také chceme, aby se sudové víno prodávalo v typizovaných prodejnách, jako jsou vinotéky, nikoliv na tržnicích, v zelenině apod.

Sami vinaři však nejsou zajedno v postoji k připravované legislativě. Jak si vysvětlujete, že někteří velcí vinaři by zákaz prodeje sudového vína uvítali?
Sám se v tom nevyznám. Jen apeluji na to, že je třeba o tom hovořit a uvědomit si následky, které můžeme způsobit tím, že de facto zlikvidujeme jednu prodejnou komoditu ve víně. Další věc je, že z výsledků kontrol vyplývá, že v 60 procentech bylo klamavě označeno víno v lahvích. Proč by se tedy měla zakázat sudovka?