Problém může být podle sdružení v tom, že prodejci mohli odkrojit nahnilé části. "Spotřebitel nikdy nemá jistotu, že plod nebyl napaden hnilobou, což už se na výkroji nedá okem poznat," uvádí zpráva.
Přitom laboratorní zkoušky potvrzují, že i po vykrojení zkažené části zůstávají v ovoci škodlivé mykotoxiny. Jsou karcinogenní a spotřebitelé by se měli podobnému ovoci vyhýbat, varuje zpráva.
"Na jednu stranu je pochopitelné, že spotřebitelé dávají přednost menšímu a levnějšímu kousku, ovšem měli by si uvědomit nebezpečí, které takto upravené ovoce skrývá a které okem neodhalí," upozorňuje mluvčí SOS Ivana Picková.
"Podle informací, které má SOS k dispozici, Státní zemědělská a potravinářská inspekce výkroje pravidelně kontroluje a jejich prodejce postihuje, nicméně záleží na spotřebitelích, zda sami budou riskovat, nebo takto ‚upravené‘ ovoce odmítnou kupovat", dodala v tiskovém prohlášení.