Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpečené pečivo se bude prodávat pod označením „rozmrazený polotovar“

  0:04
Ministerstvo zemědělství připravilo novou vyhlášku, podle které se rozmrazené a dopečené pečivo už nemůže považovat za čerstvé. Pokud začnou platit nová pravidla, mohly by se v prodejnách potravin brzy objevit nové reklamní tabule: "Ve vlastních pekárnách pečeme rozmrazené polotovary."
Rozmrazené a dopečené pečivo se už nebude moci prodávat jako čerstvé. Ilustrační

Rozmrazené a dopečené pečivo se už nebude moci prodávat jako čerstvé. Ilustrační | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Označení "rozmrazené polotovary" požadují pekaři ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR pro označení zmrazeného a poté opět rozpečeného pečiva.

"Dnes se významná část pekařských výrobků rozpéká. Vyhláška počítá s tím, že by se muselo uvádět u takových výrobků, že jde o rozpečený zmrazený polotovar," vysvětluje šéf Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

"Výrobky jsou dováženy ze zahraničí, často dlouhodobě skladovány a pak prezentovány jako čerstvé nebo čerstvě dopečené," dodává.

Podle něj je kvalita takto zpracovaných výrobků mnohonásobně nižší a už pár hodin po dopečení "gumovatí", proto je podle pekařů označení "čerstvé" v takovém případě klamáním spotřebitele. Jako čerstvé by se nově mohlo označovat jen pečivo, jehož výroba nebyla přerušena zmrazením ani jiným technologickým zásahem.

Rozpékané pečivo se šokově zmrazí na teplotu -35 stupňů Celsia, při -18 stupních vydrží až 270 dní a na prodejně se pak už jen na 15 minut rozpeče. Polotovary se do Česka často dovážejí z Polska, sladké pečivo přijíždí až z Francie.

Vyhláška je nyní v připomínkovém řízení. "Začátkem září by se měla poslat k notifikaci na Evropské komisi, takže začátek platnosti předpokládáme počátkem příštího roku," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Zmrazené pečivo z Polska trápí české pekaře

Navrhovaná pravidla se nelíbí obchodníkům, dle jejich názoru je rozpékané pečivo minimálně stejně kvalitní jako klasické výrobky.

Řetězcům se rozpékání pečiva v mnoha ohledech vyplatí. Rozšířilo se především po vzniku zákona o významné tržní síle, který jim zakazuje vracet neprodané pečivo zpět dodavatelům. Díky rozpékání tak mohou zásobovat své prodejny podle aktuální poptávky a večer jim v regálech nic nezbude.

Navíc nejsou závislé na dodávkách z blízkých pekáren, mohou se obracet i na vzdálenější dodavatele a nezanedbatelnou výhodou je také vůně šířící se z pecí po prodejně a lákající zákazníky.

"Zamrazování a zachlazování pečiva a těsta nepoužívají pouze prodejny, ale také desítky českých pekáren, které tyto procesy používají pro vlastní potřebu a které tato zákonná úprava určitě ovlivní," upozorňuje Milan Mrázek, manažer prodejen Albert zodpovídající za pečivo.

Pekaři odhadují podíl dopékaného pečiva na pultech na 15 až 20 procent. Obchodníci přesná čísla sdílejí neradi. Přímo odpovídají zástupci řetězce Billa (30 procent) a Albert, v jehož supermarketech tvoří dopékané pečivo zhruba 40 procent z obratu, v hypermarketech je to 25 procent. Jiné řetězce se nevyjádřily, ale vzrůstající oblibu dopékání potvrzují všechny.

Lokální výrobci jsou ve výhodě, nakonec ale rozhodne chuť

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka považuje iniciativu potravinářů za snahu omezit volný trh a dovozy. "Nepovažuji současnou praxi za klamání spotřebitele," říká Juračka. Podle něj zákazníci automaticky poznají, že jde o rozpékané pečivo.

Otázkou je, jak by na nové značení zareagovali zákazníci. "Část zákazníků preferuje české zboží, což je vidět i na farmářských trzích. Takže hlad po kvalitě tady určitě je," odhaduje Dřízal.

Podle Zdeňka Skály, odborníka na maloobchodní trh ze společnosti Incoma GfK, zákazníci na technologie výroby příliš nehledí. "Rozhodující je měkkost, křupavost i vůně. Příliš se nezabývají výrobním procesem," říká.

Podle něj mají u zákazníků velkou výhodu lokální výrobci, v konečném důsledku však rozhoduje chuť. "Pokud to bude z polotovaru, tak to pro zákazníky nebude překážka za předpokladu, že to bude dobře chutnat," dodává Skála.

Oba typy pečiva se také dostaly na laboratorní stůl odborníkům z Vysoké školy chemicko-technologické, kteří jejich kvalitu prověří vědecky.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...