Jak růžové víno vybírat?
Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocný charakter. Nejlépe do dvou let od sklizně. Nekupujte si víno, na kterém je starší ročník. Pokud máte možnost, vyhněte se růžovému v čiré lahvi, které bylo uloženo na světle. "Pokud je růžové skladováno delší dobu v silně osvětlených prostorech a při vyšších teplotách, barva získá intenzivní oranžové až nahnědlé tóny a ve víně se projeví nežádoucí aromatické tóny, které připomínají přílišnou nazrálost vína, v horším případě i pachy, které činí víno nepitelným,“ říká Jan Stávek z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.
. INFOGRAFIKAJak obstála růžová vína v testu |
Jaké by mělo být?
Existuje mnoho druhů růžového, liší se podle toho, z jakých odrůd pochází a jakým způsobem bylo vyrobeno. Škála růžové barvy je velmi široká – může jít od bledě šedé přes lososovou až po jahodovou a malinovou. Vadou není ani barva cibulových slupek nebo slabá intenzita odstínů. Růžové víno musí být osvěžující, mělo by mít ovocný charakter a dostatek kyselin. Bez nich bude ploché a fádní. Mělo by být lehké, alkohol by neměl vystupovat. V létě lépe osvěží víno suché než sladké (viz Jaká jsou).
Někdy má lehké perlení, je to v pořádku?
Oxid uhličitý je přirozenou součástí bílého i růžového suchého vína, podporuje živost a svěžest vína, nesmí ho však být moc. Jak to poznat? Když se na vnitřní straně sklenice objeví droboulinké bublinky, je to v pořádku, když stoupají vzhůru jako u šumivého vína, je to chyba.
K čemu se hodí a jak je podávat?
Podávat by se mělo vychlazené, ale ne podchlazené. Příliš nízká teplota – to ostatně platí i u bílého – zakrývá vůni i chuť. Ideální teplota je mezi 10 a 13 stupni Celsia. Růžové se výborně hodí k letní kuchyni – ke grilovaným pokrmům, k těstovinám, zeleninovým salátům. Dobře chutná i s tvrdými a polotvrdými sýry.
Jak se růžové víno vyrábí?
Růžové víno nevzniká smícháním červeného a bílého vína ani z růžových hroznů, ale z modrých, které se používají k výrobě červeného. Z těch lze ostatně připravit i víno bílé. Červená barviva antokyany nejsou obsažena v dužině, ale pouze ve slupkách bobulí. Lisováním hroznů bez nakvášení lze tedy vyrobit bílé nebo růžové víno. Rmut, tedy podrcené hrozny s třapinami a slupkami, se ale nechá nakvášet jen několik hodin, aby se ze slupek uvolnila jen trocha barviva. Pak se mošt oddělí od slupek a dál se zpracovává jako bílé víno.
Jaký je rozdíl mezi rosé a klaretem?
Rosé je podle českého vinařského zákona obecné označení barvy růžového vína. Názvem klaret nebo claret se smí označovat víno vyrobené z modrých odrůd okamžitým lisováním bez nakvášení rmutu, tedy buď lisováním celých hroznů, nebo samovolným odtékáním moštu ze rmutu.
. Jaká jsou vínaPodle obsahu zbytkového cukru (ten, který neprokvasil na alkohol a zůstal v nápoji) se vína dělí na: suchá – do 4 g/l polosuchá – od 4 do 12 g/l, polosladká – od 12 do 45 g/l a sladká – nad 45 g/l |