Rychlé mikrobiologické testy

Zatím nemáme možnost jít do obchodu, něco tam změřit a nařídit: Tohle okamžitě vyhoďte, říkají hygienici. Mikrobiologické metody, které zjišťují, zda potraviny obsahují či neobsahují bakterie, se totiž za posledních padesát let příliš nezměnily. Stále je třeba odebrat vzorky, co nejrychleji je dopravit do laboratoře a tam nechat bakterie kultivovat. Jednoduché a nepříliš drahé vybavení, které je k tomu potřeba, poskytuje sice výborné výsledky, avšak nevýhodou je, že se na ně musí čekat. Například stanovení celkového počtu mikroorganismů trvá dva až tři dny, ale zjištění patogenních zárodků salmonel nebo listerií může trvat pět až sedm dní. Proto se hledají cesty, jak testovací metody zrychlit. Jedním z rychlotestů, který stanovuje mikroorganismy v reálném čase, je metoda na bázi takzvané ATP bioluminiscence, za použití enzymu luciferázy, látky způsobující světélkování například svatojánských mušek. Množství bakterií může touto metodou být zjištěno přímo na místě, třeba v obchodě, v čase od pěti vteřin do třiceti minut. Problém je, že zatím jsou tyto měřicí sady drahé.