Čech profesionálně špehuje číšníky. Učil se u šejka v Emirátech

  14:29
Vypadá to jako práce snů. Skvěle se nají a ještě si nadprůměrně vydělá. Prostějovský rodák Martin Fryč tajně chodí do českých restaurací, aby si zahrál na běžného hosta. Přitom však detailně sleduje chování obsluhy, kvalitu jídla, prezentaci i čistotu podniku. Neobvyklé profesi se učil u šejcha v Emirátech.

Martin Fryč, mystery shopper, který se profesionálně věnuje tajnému hodnocení kvalit restaurací a obsluhy. | foto:  František Vlček, MAFRA

„Takže... tady to máte,“ přichází číšník pražské restaurace Ginger & Fred v sedmém patře Tančícího domu ke stolu a podává hostovi lžičku, tentokrát beze zbytku jídla. Netuší, kdo je jeho hostem, jinak by si musel dát pozor. Je dvanáct hodin, doba oběda, ale restaurace je prázdná. Neznámý host zapíná stopky a měří. Jeden z číšníků se opírá o stůl... Za 14 minut nám na stole přistane Francouzská cibulačka, na hlavní jídlo z obědového menu čekáme dalších 26 minut.

Je jasné, co si v těchto chvílích profesionál, který tajně navštěvuje restaurace, hotely i bary, myslí, v nejmenším to však na sobě nedává znát. Začátek návštěvy restaurace s výborným výhledem na Prahu vypadal nadějně. Pak přišla série profesních přešlapů.

Prostějovský rodák Martin Fryč, který strávil několik let v zahraničí, byl hodně překvapený, ne však poprvé. V českých restauracích je podle něj hodně co zlepšovat.

Věnuje se neobvyklé profesi takzvaného „mystery shoppera“. Jeho úkolem je vyhodnotit řadu detailů nabízených služeb a navrhnout majitelům restaurace, hotelu či baru, v čem se mají zlepšit. Je to téměř detektivní práce, při které často rozhodují podstatné drobnosti. Fryč sleduje například oční kontakt, prostření stolů, prezentaci pokrmů, vyjadřování... Detailů je spousta. I drobné přehmaty mohou mít fatální dopad na hodnocení, pokud se jich sejde hodně.

„Restaurací je obrovské množství, nemůžete si dnes dovolit být průměrný,“ vypráví Martin Fryč, proč si i české podniky začínají tuto službu objednávat. Zájem o ni mají průměrné i luxusní restaurace, většinou v Praze, které jsou ochotny zaplatit za „špehování“, následné analýzy a poradenství až 350 korun na hodinu. „Není tu podnik, kde bych něco nenašel,“ líčí elegantně upravený rodák z Moravy, který se k žádanému povolání dostal přes praxi v zahraničí.

Školil se u šejcha

Fryč se ve svých dvaceti letech dostal k práci na obří výletní lodi pro čtyři tisíce lidí, která plula na Havaj a Aljašku. Postupně se propracoval na manažera baru, důležitějším krokem v jeho kariéře mystery shoppera však byla pracovní zkušenost ve společnosti Emirates a následná praxe v luxusním hotelu ve Spojených arabských emirátech. Jeho tým obsluhoval také místního šejcha a stálého hosta Suroor bin Mohammeda, kterému patří síť luxusních hotelů včetně mrakodrapů Etihad Towers v metropoli Abu Zabí. Pro šejcha, který se nezdráhal ochotu zaměstnanců odměnit spropitným v desítkách tisíc korun, poté tajně hodnotil kvalitu služeb v jeho hotelové síti.

V Česku a v zahraničí za několik let navštívil téměř dvě stovky restaurací. Zadarmo se dobře naobědvá a vydělá si dvojnásobek průměrného platu. Leckdo mu proto tuto práci závidí. „Chtěl by to dělat každý, ale k práci potřebujete detailní znalost věci a stálé sledování trendů,“ podotýká Fryč. Z jeho návštěvy čeští hoteliéři a restauratéři většinou radikální závěry nedělají. „V Emirátech jsem se setkal s tím, že se nedostatky potrestaly výpovědí několika zaměstnanců, Češi tak přísní nejsou,“ popsal.

Vzato objektivně, i manažeři českých restaurací by museli vyhazovat podřízené za chyby. Přešlapů je podle něj celá řada. Od toalet bez papírových ubrousků a až po špatnou komunikaci a vyjadřování. „Toalety bohužel nebývají často v pořádku ani v restauracích, kde jídlo stojí kolem 200 korun,“ líčí. Další obvyklý problém, rozšířený mezi obsluhou v tuzemsku se dá shrnout příslovím „líná huba, holé neštěstí.“

Práce mystery shoppera začíná už před návštěvou restaurace - pohledem do jídelního lístku, na internet a Facebook. I tam ale bývají chyby. Pokud například restaurace nabízí obědové menu teprve ráno v daný den, je to špatně. Pokud menu obsahuje jen tři jídla, připravuje se tím podnik o klienty.

Neznámý host se prozradí až ke konci stolování. Zavolá si manažera restaurace, aby ho seznámil se svou tajnou návštěvou. „Personál je překvapený, někdy má pocit, že bych měl dát vědět dopředu,“ vypráví Fryč.

Následuje zpracování analýzy, hodnocení, doporučení toho, co zlepšit... Tajnou návštěvu, která může vyjít i se zpracováním dokumentů na několik tisíc korun, si většinou objednává PR manažer restaurace či hotelu. Pak už je na konkrétním podniku, co si z toho vezme.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...