Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čech profesionálně špehuje číšníky. Učil se u šejka v Emirátech

  14:29
Vypadá to jako práce snů. Skvěle se nají a ještě si nadprůměrně vydělá. Prostějovský rodák Martin Fryč tajně chodí do českých restaurací, aby si zahrál na běžného hosta. Přitom však detailně sleduje chování obsluhy, kvalitu jídla, prezentaci i čistotu podniku. Neobvyklé profesi se učil u šejcha v Emirátech.

Martin Fryč, mystery shopper, který se profesionálně věnuje tajnému hodnocení kvalit restaurací a obsluhy. | foto:  František Vlček, MAFRA

„Takže... tady to máte,“ přichází číšník pražské restaurace Ginger & Fred v sedmém patře Tančícího domu ke stolu a podává hostovi lžičku, tentokrát beze zbytku jídla. Netuší, kdo je jeho hostem, jinak by si musel dát pozor. Je dvanáct hodin, doba oběda, ale restaurace je prázdná. Neznámý host zapíná stopky a měří. Jeden z číšníků se opírá o stůl... Za 14 minut nám na stole přistane Francouzská cibulačka, na hlavní jídlo z obědového menu čekáme dalších 26 minut.

Je jasné, co si v těchto chvílích profesionál, který tajně navštěvuje restaurace, hotely i bary, myslí, v nejmenším to však na sobě nedává znát. Začátek návštěvy restaurace s výborným výhledem na Prahu vypadal nadějně. Pak přišla série profesních přešlapů.

Prostějovský rodák Martin Fryč, který strávil několik let v zahraničí, byl hodně překvapený, ne však poprvé. V českých restauracích je podle něj hodně co zlepšovat.

Věnuje se neobvyklé profesi takzvaného „mystery shoppera“. Jeho úkolem je vyhodnotit řadu detailů nabízených služeb a navrhnout majitelům restaurace, hotelu či baru, v čem se mají zlepšit. Je to téměř detektivní práce, při které často rozhodují podstatné drobnosti. Fryč sleduje například oční kontakt, prostření stolů, prezentaci pokrmů, vyjadřování... Detailů je spousta. I drobné přehmaty mohou mít fatální dopad na hodnocení, pokud se jich sejde hodně.

„Restaurací je obrovské množství, nemůžete si dnes dovolit být průměrný,“ vypráví Martin Fryč, proč si i české podniky začínají tuto službu objednávat. Zájem o ni mají průměrné i luxusní restaurace, většinou v Praze, které jsou ochotny zaplatit za „špehování“, následné analýzy a poradenství až 350 korun na hodinu. „Není tu podnik, kde bych něco nenašel,“ líčí elegantně upravený rodák z Moravy, který se k žádanému povolání dostal přes praxi v zahraničí.

Školil se u šejcha

Fryč se ve svých dvaceti letech dostal k práci na obří výletní lodi pro čtyři tisíce lidí, která plula na Havaj a Aljašku. Postupně se propracoval na manažera baru, důležitějším krokem v jeho kariéře mystery shoppera však byla pracovní zkušenost ve společnosti Emirates a následná praxe v luxusním hotelu ve Spojených arabských emirátech. Jeho tým obsluhoval také místního šejcha a stálého hosta Suroor bin Mohammeda, kterému patří síť luxusních hotelů včetně mrakodrapů Etihad Towers v metropoli Abu Zabí. Pro šejcha, který se nezdráhal ochotu zaměstnanců odměnit spropitným v desítkách tisíc korun, poté tajně hodnotil kvalitu služeb v jeho hotelové síti.

V Česku a v zahraničí za několik let navštívil téměř dvě stovky restaurací. Zadarmo se dobře naobědvá a vydělá si dvojnásobek průměrného platu. Leckdo mu proto tuto práci závidí. „Chtěl by to dělat každý, ale k práci potřebujete detailní znalost věci a stálé sledování trendů,“ podotýká Fryč. Z jeho návštěvy čeští hoteliéři a restauratéři většinou radikální závěry nedělají. „V Emirátech jsem se setkal s tím, že se nedostatky potrestaly výpovědí několika zaměstnanců, Češi tak přísní nejsou,“ popsal.

Vzato objektivně, i manažeři českých restaurací by museli vyhazovat podřízené za chyby. Přešlapů je podle něj celá řada. Od toalet bez papírových ubrousků a až po špatnou komunikaci a vyjadřování. „Toalety bohužel nebývají často v pořádku ani v restauracích, kde jídlo stojí kolem 200 korun,“ líčí. Další obvyklý problém, rozšířený mezi obsluhou v tuzemsku se dá shrnout příslovím „líná huba, holé neštěstí.“

Práce mystery shoppera začíná už před návštěvou restaurace - pohledem do jídelního lístku, na internet a Facebook. I tam ale bývají chyby. Pokud například restaurace nabízí obědové menu teprve ráno v daný den, je to špatně. Pokud menu obsahuje jen tři jídla, připravuje se tím podnik o klienty.

Neznámý host se prozradí až ke konci stolování. Zavolá si manažera restaurace, aby ho seznámil se svou tajnou návštěvou. „Personál je překvapený, někdy má pocit, že bych měl dát vědět dopředu,“ vypráví Fryč.

Následuje zpracování analýzy, hodnocení, doporučení toho, co zlepšit... Tajnou návštěvu, která může vyjít i se zpracováním dokumentů na několik tisíc korun, si většinou objednává PR manažer restaurace či hotelu. Pak už je na konkrétním podniku, co si z toho vezme.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...