Obal je u hotových jídel, která mají ohřívat mikrovlny, velmi důležitý - nejenže chrání obsah, ale má i značný vliv na prohřátí pokrmu. Pokud výrobce zvolí nevhodný obal, jako například vysokou hliníkovou misku u lasagní, které pro Delvitu vyrábí belgická firma, může večeře skončit fiaskem. Kdo nechá těstoviny se zeleninovo-masovou omáčkou posypané strouhaným sýrem v mikrovlnce dvacet minut, jak je uvedeno na obale, bude muset nejspíš volat hasiče. Když je vyndá dřív, bude jídlo u dna ještě zmrzlé. "Po osmi minutách, kdy horní vrstva měla už sto šedesát stupňů a začínala se pálit, ukazoval teploměr u spodní vrstvy jen čtyřicet stupňů," popisuje průběh zkoušky v laboratoři Jiřina Houšová, která celý test vedla. Vysoká kovová nádoba umožňuje totiž mikrovlnám přístup jen zeshora. Vrchní vrstva sýra se tedy rychle roztaví a dříve, než mikrovlny proniknou dolů, začne se pálit. Promíchat pokrm složený z několika vrstev, aby se ohříval stejnoměrně, přitom není možné.
Lépe mikrovlnnému ohřevu vyhovují ploché hliníkové misky, do kterých jsou baleny sterilované pokrmy, protože vrstva jídla v nich je nižší. I tak se však pokrm rovnoměrně prohřeje jen tehdy, když se během ohřevu promíchá.
Pro mikrovlnný ohřev jsou nejvhodnější plastové obaly. I u nich záleží nejen na materiálu, ale i na tvaru a rozměrech. Ideální je kulatý tvar, jaký používá například votická firma Švarc pro svou Vepřovou po selsku. Misky jsou příliš tenké a při přenášení ohřátého jídla se prohýbají. Vhodný není ani malý obal, do kterého plní Mrazírny Oceán zelné listy. Nádoba je až po okraj zaplněna závitky s mletým masem a vroucí šťáva při ohřevu vytéká do trouby. Ještě horší je, když výrobce vybere obal, který obsah dostatečně nechrání, jako tomu je u těstovin Farfalle z Mrazíren Višňové. Z pěti zakoupených vzorků čtyři měly potrhanou vrchní krycí fólii už v obchodě. Příliš vhodný není obal podlouhlého tvaru - kraje se v něm totiž ohřívají rychleji než střed. Neslavně dopadne i ohřívání pokrmu, který je v obalu nerovnoměrně rozložen, jako tomu bylo u těstovin Fredi, nebo nahodile dávkován, jako u těstovin Farfalle.
I v dobrém obalu se jídlo může při ohřevu zkazit, když výrobce zapomene na přesné instrukce. Ty jsou u mikrovlnného ohřevu velmi důležité. Nestačí totiž jen misku s jídlem postavit do trouby, otočit knoflíkem a zavřít dvířka. Předtím je třeba vědět, jaký čas a jaký výkon nastavit.
Přesné pokyny k přípravě má jen jeden z testovaných výrobků - Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce. Kromě doby ohřevu a výkonu mikrovlnné trouby uvádí výrobce Oceán Opava ještě radu, že se pokrm má během ohřívání promíchat, větší kousky obrátit či přeskupit. Všechny podstatné pokyny obsahuje i návod k Vepřové po selsku.
Zato instrukce k přípravě zelných listů, španělské Paelly, těstovin Fredi a hovězího se žampiony zákazníkovi moc nepomohou - uvádějí totiž jen dobu ohřevu, neříkají však při jakém výkonu. V troubě se slabým výkonem se za pět minut pokrm neohřeje, u silnější mikrovlnky se zase může spálit. Naprosto zavádějící pak byl návod u belgických lasagní: 20 minut při 200oC. Takové teploty nedosáhne žádná mikrovlnná trouba.
Důležité je také, aby se pokrmy ohřívaly zakryté. Pokud to neumožňuje obal, je nutné použít univerzální poklop, jaký se běžně prodává. "Když má výrobek hustou omáčku, pokrm při ohřevu prská. Pokud se neohřívá pod poklopem, odnese to trouba, která se pak těžko čistí," dodává Jiřina Houšová svou zkušenost.
Ne všechna hotová jídla se hodí do mikrovlnné trouby
Již loňský test jídel do mikrovlnné trouby ukázal, že ne všichni výrobci vědí, jaké vlastnosti má mít pokrm, který mají ohřívat mikrovlny. Někteří se od té doby snažili své výrobky zlepšit, jiní je zákazníkům předkládají ve stejné nedokonalé podobě.
Opavské Mrazírny Oceán doplnily na svých mražených jídlech instrukce k přípravě o důležitou informaci, že pokrm je nutné během ohřevu promíchat nebo jednotlivé kusy obrátit či přeskupit. Jen tak se totiž rovnoměrně prohřeje.
S kosmetickou změnou přišla i votická firma Švarc. Oproti loňsku balí část svých mražených pokrmů do vhodnějších dělených misek s úchyty pro prsty. Některé však zůstávají ve stejných tenkých miskách, s nimiž lze po ohřátí jen obtížně manipulovat. Oba typy jsou příliš měkké, a pro ohřívání tedy nepříliš vhodné.
Jen zdánlivě změnila koncepci svého výrobku firma Globál Chropyně. Loni balila chlazené hovězí maso s rajskou omáčkou a knedlíky do jednoho obalu, v němž se pokrm nemohl rovnoměrně prohřát. Letos vyměnila nevhodnou hliníkovou misku za plastovou a z hotového pokrmu vypustila knedlíky. Zároveň však poněkud nepochopitelně přidala radu ohřívat jej na talíři.
Naopak vůbec nic se nezměnilo na jelítkovém prejtu olešnické firmy Gateway, který loni dopadl v testu nejhůře, protože se svou konzistencí vůbec nehodí do mikrovlnné trouby.
doporučení
- Pro mikrovlnný ohřev se dobře hodí výrobky typu "rizoto" - směsi drobných kousků tuhých potravin nebo pokrmy obsahující drobné kousky masa či zeleniny, přelité omáčkou nebo šťávou. Tekutina by však měla vždy zcela zakrývat pevné části, jinak budou vyčnívající kousky vysušené.
- Jednotlivé části pokrmu by se měly vždy během ohřevu promíchat, obrátit nebo přeskupit, rozdílné teploty jednotlivých částí se tak vyrovnají.
- I po dokončení ohřevu je dobré pokrm promíchat.
- U kovových obalů, kde je třeba před ohřevem odstranit víčko, je třeba použít univerzální plastový poklop.
- Vysoké hliníkové misky se pro mikrovlnný ohřev nehodí. U plochých hliníkových misek by vrstva potravin neměla přesahovat dva centimetry.
- Kovové obaly je vždy třeba pečlivě vkládat do středu otočného talíře.
vítěz testu
Ze všech testovaných výrobků se pro mikrovlnný ohřev nejlépe hodí španělská Paella. Směs rýže, hub, mořských plodů a zeleniny vypadá lákavě a chutná dobře.
Název | Výrobce | Cena (Kč)/ Hmotnost (g) | typ |
1. Paella Valenciana surgelata |
Pana Pesca Španělsko |
139,90/500 |
mrazený |
2. Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce |
Mrazírny Oceán Opava |
35,90/450 |
mrazený |
3. Vepřová plec po selsku, zelí, bramborové knedlíky |
Švarc Votice |
52/410 |
mrazený |
4. Vepřové maso se zelím po valašsku |
Seliko Olomouc |
49,90/300 |
sterilovaný |
5. Těstovinová směs Fredi |
Yetti Bouzov |
26,50/200 |
mrazený |
6. Drůbeží filety na paprice se smetanou |
Veseko Velký Šenov |
46,50/320 |
sterilovaný |
7. Valentin Pečený zelný list plněný ve vlastní šťávě |
Mrazírny Oceán |
44,50/500 |
mrazený |
8. Hovězí plátek s drůbežím masem na žampionech |
Hamé Babice |
45/320 |
sterilovaný |
9. Těstoviny Farfalle v jarní omáčce |
Mrazírny Višňové pro firmu Dr. Fjord |
39,90/350 |
mrazený |
10. Boloňské lasagne |
Mamma Lucia Belgie pro Delvitu |
57/400 |
chlazený |
Název | Mikrovlnný ohřev | Pokyny k přípravě | Sensorické hodnocení | Celkové hodnocení |
1. Paella Valenciana surgelata |
***** |
*** |
**** |
**** |
2. Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce |
**** |
***** |
**** |
**** |
3. Vepřová plec po selsku, zelí, bramborové knedlíky |
*** |
***** |
**** |
**** |
4. Vepřové maso se zelím po valašsku |
*** |
**** |
**** |
*** |
5. Těstovinová směs Fredi |
*** |
*** |
**** |
*** |
6. Drůbeží filety na paprice se smetanou |
*** |
**** |
*** |
*** |
7. Valentin Pečený zelný list plněný ve vlastní šťávě |
** |
**** |
**** |
*** |
8. Hovězí plátek s drůbežím masem na žampionech |
*** |
** |
*** |
*** |
9. Těstoviny Farfalle v jarní omáčce |
** |
**** |
*** |
*** |
10. Boloňské lasagne |
* |
* |
** |
* |
Zprávy ze zkoušek mikrovlnného ohřevu ve formátu MS Word:
Protokol
Tabulky
PAELla |
Valentin knedlíčky |
Švarc |
Seliko - vepřové po valašsku |
Fredi |
Drůbeží filety |
Zelný list |
Sterilovaný hovězí plátek se žampiony |
Farfalle |
Lasagne |
Takto spálený byl sýr z lasagní vytažených z mikrovlnky, zatímco vespodu pokrmu byly stále ještě kousky ledu |
V laboratoři měřili dobu přípravy jídla na digitálních stopkách |
Potraviny v porušených obalech není radno kupovat |
Ačkoli masové knedlíčky ve svíčkové omáčce porotcům chutnaly, vypadá hotový pokrm značně nevábně |