Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S pokrmy do mikrovlnek je to jako s konzervami - nasytí, ale nenadchnou

- Většina hotových pokrmů určených k ohřátí v mikrovlnné troubě má daleko k tomu, aby si získala stálé místo v jídelníčku. Ani ne tak pro svou "konzervovou" chuť, ale spíš proto, že výrobci se ještě se záludnostmi mikrovlnného ohřevu dostatečně nevypořádali. Ani jedno z deseti hotových jídel, které pro MF DNES testoval Výzkumný ústav potravinářský, totiž nesplňuje všechny tři základní předpoklady: chutný pokrm ve vhodném obalu s přesnými instrukcemi pro ohřev.
Ve fotogalerii naleznete testovaná jídla s jejich hodnocením.

Obal je u hotových jídel, která mají ohřívat mikrovlny, velmi důležitý - nejenže chrání obsah, ale má i značný vliv na prohřátí pokrmu. Pokud výrobce zvolí nevhodný obal, jako například vysokou hliníkovou misku u lasagní, které pro Delvitu vyrábí belgická firma, může večeře skončit fiaskem. Kdo nechá těstoviny se zeleninovo-masovou omáčkou posypané strouhaným sýrem v mikrovlnce dvacet minut, jak je uvedeno na obale, bude muset nejspíš volat hasiče. Když je vyndá dřív, bude jídlo u dna ještě zmrzlé. "Po osmi minutách, kdy horní vrstva měla už sto šedesát stupňů a začínala se pálit, ukazoval teploměr u spodní vrstvy jen čtyřicet stupňů," popisuje průběh zkoušky v laboratoři Jiřina Houšová, která celý test vedla. Vysoká kovová nádoba umožňuje totiž mikrovlnám přístup jen zeshora. Vrchní vrstva sýra se tedy rychle roztaví a dříve, než mikrovlny proniknou dolů, začne se pálit. Promíchat pokrm složený z několika vrstev, aby se ohříval stejnoměrně, přitom není možné.
Lépe mikrovlnnému ohřevu vyhovují ploché hliníkové misky, do kterých jsou baleny sterilované pokrmy, protože vrstva jídla v nich je nižší. I tak se však pokrm rovnoměrně prohřeje jen tehdy, když se během ohřevu promíchá.
Pro mikrovlnný ohřev jsou nejvhodnější plastové obaly. I u nich záleží nejen na materiálu, ale i na tvaru a rozměrech. Ideální je kulatý tvar, jaký používá například votická firma Švarc pro svou Vepřovou po selsku. Misky jsou příliš tenké a při přenášení ohřátého jídla se prohýbají. Vhodný není ani malý obal, do kterého plní Mrazírny Oceán zelné listy. Nádoba je až po okraj zaplněna závitky s mletým masem a vroucí šťáva při ohřevu vytéká do trouby. Ještě horší je, když výrobce vybere obal, který obsah dostatečně nechrání, jako tomu je u těstovin Farfalle z Mrazíren Višňové. Z pěti zakoupených vzorků čtyři měly potrhanou vrchní krycí fólii už v obchodě. Příliš vhodný není obal podlouhlého tvaru - kraje se v něm totiž ohřívají rychleji než střed. Neslavně dopadne i ohřívání pokrmu, který je v obalu nerovnoměrně rozložen, jako tomu bylo u těstovin Fredi, nebo nahodile dávkován, jako u těstovin Farfalle.
I v dobrém obalu se jídlo může při ohřevu zkazit, když výrobce zapomene na přesné instrukce. Ty jsou u mikrovlnného ohřevu velmi důležité. Nestačí totiž jen misku s jídlem postavit do trouby, otočit knoflíkem a zavřít dvířka. Předtím je třeba vědět, jaký čas a jaký výkon nastavit.
Přesné pokyny k přípravě má jen jeden z testovaných výrobků - Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce. Kromě doby ohřevu a výkonu mikrovlnné trouby uvádí výrobce Oceán Opava ještě radu, že se pokrm má během ohřívání promíchat, větší kousky obrátit či přeskupit. Všechny podstatné pokyny obsahuje i návod k Vepřové po selsku.
Zato instrukce k přípravě zelných listů, španělské Paelly, těstovin Fredi a hovězího se žampiony zákazníkovi moc nepomohou - uvádějí totiž jen dobu ohřevu, neříkají však při jakém výkonu. V troubě se slabým výkonem se za pět minut pokrm neohřeje, u silnější mikrovlnky se zase může spálit. Naprosto zavádějící pak byl návod u belgických lasagní: 20 minut při 200oC. Takové teploty nedosáhne žádná mikrovlnná trouba.
Důležité je také, aby se pokrmy ohřívaly zakryté. Pokud to neumožňuje obal, je nutné použít univerzální poklop, jaký se běžně prodává. "Když má výrobek hustou omáčku, pokrm při ohřevu prská. Pokud se neohřívá pod poklopem, odnese to trouba, která se pak těžko čistí," dodává Jiřina Houšová svou zkušenost.

Ne všechna hotová jídla se hodí do mikrovlnné trouby
Již loňský test jídel do mikrovlnné trouby ukázal, že ne všichni výrobci vědí, jaké vlastnosti má mít pokrm, který mají ohřívat mikrovlny. Někteří se od té doby snažili své výrobky zlepšit, jiní je zákazníkům předkládají ve stejné nedokonalé podobě.
Opavské Mrazírny Oceán doplnily na svých mražených jídlech instrukce k přípravě o důležitou informaci, že pokrm je nutné během ohřevu promíchat nebo jednotlivé kusy obrátit či přeskupit. Jen tak se totiž rovnoměrně prohřeje.
S kosmetickou změnou přišla i votická firma Švarc. Oproti loňsku balí část svých mražených pokrmů do vhodnějších dělených misek s úchyty pro prsty. Některé však zůstávají ve stejných tenkých miskách, s nimiž lze po ohřátí jen obtížně manipulovat. Oba typy jsou příliš měkké, a pro ohřívání tedy nepříliš vhodné.
Jen zdánlivě změnila koncepci svého výrobku firma Globál Chropyně. Loni balila chlazené hovězí maso s rajskou omáčkou a knedlíky do jednoho obalu, v němž se pokrm nemohl rovnoměrně prohřát. Letos vyměnila nevhodnou hliníkovou misku za plastovou a z hotového pokrmu vypustila knedlíky. Zároveň však poněkud nepochopitelně přidala radu ohřívat jej na talíři.
Naopak vůbec nic se nezměnilo na jelítkovém prejtu olešnické firmy Gateway, který loni dopadl v testu nejhůře, protože se svou konzistencí vůbec nehodí do mikrovlnné trouby.

doporučení
- Pro mikrovlnný ohřev se dobře hodí výrobky typu "rizoto" - směsi drobných kousků tuhých potravin nebo pokrmy obsahující drobné kousky masa či zeleniny, přelité omáčkou nebo šťávou. Tekutina by však měla vždy zcela zakrývat pevné části, jinak budou vyčnívající kousky vysušené.
- Jednotlivé části pokrmu by se měly vždy během ohřevu promíchat, obrátit nebo přeskupit, rozdílné teploty jednotlivých částí se tak vyrovnají.
- I po dokončení ohřevu je dobré pokrm promíchat.
- U kovových obalů, kde je třeba před ohřevem odstranit víčko, je třeba použít univerzální plastový poklop.
- Vysoké hliníkové misky se pro mikrovlnný ohřev nehodí. U plochých hliníkových misek by vrstva potravin neměla přesahovat dva centimetry.
- Kovové obaly je vždy třeba pečlivě vkládat do středu otočného talíře.

vítěz testu
Ze všech testovaných výrobků se pro mikrovlnný ohřev nejlépe hodí španělská Paella. Směs rýže, hub, mořských plodů a zeleniny vypadá lákavě a chutná dobře.

Název

Výrobce

Cena (Kč)/ Hmotnost (g)

typ

1. Paella Valenciana surgelata

Pana Pesca Španělsko

139,90/500

mrazený

2. Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce

Mrazírny Oceán Opava

35,90/450

mrazený

3. Vepřová plec po selsku, zelí, bramborové knedlíky

Švarc Votice

52/410

mrazený

4. Vepřové maso se zelím po valašsku

Seliko Olomouc

49,90/300

sterilovaný

5. Těstovinová směs Fredi

Yetti Bouzov

26,50/200

mrazený

6. Drůbeží filety na paprice se smetanou

Veseko Velký Šenov

46,50/320

sterilovaný

7. Valentin Pečený zelný list plněný ve vlastní šťávě

Mrazírny Oceán

44,50/500

mrazený

8. Hovězí plátek s drůbežím masem na žampionech

Hamé Babice

45/320

sterilovaný

9. Těstoviny Farfalle v jarní omáčce

Mrazírny Višňové pro firmu Dr. Fjord

39,90/350

mrazený

10. Boloňské lasagne

Mamma Lucia Belgie pro Delvitu

57/400

chlazený

 

Název

Mikrovlnný ohřev

Pokyny k přípravě

Sensorické hodnocení

Celkové hodnocení

1. Paella Valenciana surgelata

*****

***

****

****

2. Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce

****

*****

****

****

3. Vepřová plec po selsku, zelí, bramborové knedlíky

***

*****

****

****

4. Vepřové maso se zelím po valašsku

***

****

****

***

5. Těstovinová směs Fredi

***

***

****

***

6. Drůbeží filety na paprice se smetanou

***

****

***

***

7. Valentin Pečený zelný list plněný ve vlastní šťávě

**

****

****

***

8. Hovězí plátek s drůbežím masem na žampionech

***

**

***

***

9. Těstoviny Farfalle v jarní omáčce

**

****

***

***

10. Boloňské lasagne

*

*

**

*

Zprávy ze zkoušek mikrovlnného ohřevu ve formátu MS Word:
Protokol
Tabulky

PAELla
Kořeněná směs rýže, zeleniny a mořských plodů v misce z laminovaného kartonu se v mikrovlnné troubě dostatečně a rovnoměrně prohřeje. Pokyny k přípravě jsou však nedostatečné. Poněkud exotický pokrm vypadal lákavě a porotě chutnal.

Valentin knedlíčky
Ohřát deset knedlíčků z mletého masa zalitých smetanovou omáčkou v mikrovlnné troubě není problém. I díky tomu, že výrobce jako jediný nezapomněl na přesné instrukce. Nevýhody podlouhlého tvaru obalu zmírnil radou, že je nutné pokrm během ohřevu promíchat a knedlíčky přeskupit. Porotcům svíčková chutnala, i když některým se omáčka zdála málo "svíčková".

Švarc
Kompletní pokrm skládající se z vepřového masa, šťávy, zelí a pěti bramborových knedlíků by se teoreticky mohl servírovat přímo v plastové misce, v níž je zabalen. Balancovat s měkkým plastovým talířem, který se kroutí, však není snadné. Chuťově by vepřo knedlo zelo mohlo uspět u příznivců tradičních českých jídel, pokud jim nebudou vadit poněkud blátivé knedlíky a příliš slaná šťáva. Ani jeden z pěti vzorků neměl deklarovanou hmotnost.

Seliko - vepřové po valašsku
Po chuťové stránce patří valašské vepřové k nejlepším výrobkům. I když je směs zelí a kousků vepřového masa balena do nízké hliníkové misky, která mikrovlnám vcelku vyhovuje, přesto jsou rozdíly v teplotě vysoké. Chybí totiž upozornění, že pokrm by se měl promíchat.

Fredi
Směs těstovin, drobných kousků zeleniny a hovězího masa patří k jídlům, které se dobře hodí pro mikrovlnný ohřev. Lépe by se pokrm ohřál, kdyby se během ohřevu promíchal. O ničem takovém se nezmiňuje návod, který se omezuje jen na dobu ohřevu. Miska budí dojem jídla pro dva, je v ní však jen jedna dvousetgramová porce. Jídlo porotcům chutnalo, i když v některých porcích chybělo maso. U dvou z pěti testovaných výrobků byly nerovnoměrně rozložené vrstvy těstovin v obalu, což zhoršilo ohřívání.

Drůbeží filety
Kousky drůbežího masa v paprikové rosolovité a nehomogenní omáčce jsou chuťově jen průměrné. Návod je kompletní, ale neškodilo by doplnit jej o doporučení promíchat během ohřevu a o radu, že se má pokrm ohřívat pod poklopem, protože hodně "prská". Ta platí pro všechny ostatní sterilované pokrmy v ploché hliníkové misce, jejichž víčko je třeba před ohřevem odstranit.

Zelný list
Ani po dlouhých sedmnácti minutách se zelné listy plněné mletým masem v některých místech neprohřejí na požadovaných sedmdesát stupňů. Závitky zcela zaplňují obal, a šťáva proto při ohřevu vytéká ven. Rada dolít vodu, jež se během ohřevu odpaří, je tedy k ničemu. Nicméně chuťově si zelné listy u porotců vysloužily nejlepší hodnocení.

Sterilovaný hovězí plátek se žampiony
Verdikt poroty: Chutná jako typická konzerva, má hodně tučného a slaného masa, i když na obale je kromě hovězího uvedeno i drůbeží maso. I pro tento pokrm platí totéž co u ostatních sterilovaných jídel - nízká hliníková miska mikrovlnnému ohřevu celku vyhovuje, pokud se však pokrm nepromíchá, budou rozdíly v teplotě vysoké. Instrukce pro přípravu jsou nedostatečné.

Farfalle
Polypropylenová miska, v níž jsou těstoviny s hustou zeleninovou omáčkou zabaleny, se tvarem, materiálem i rozměry hodí pro mikrovlnný ohřev, nehodí se však k prodeji. Z pěti testovaných výrobků čtyři měly už v obchodě potrhanou vrchní krycí fólii. Po doporučených šesti minutách se těstoviny v jednom místě začínají pálit, zatímco jinde jsou ještě kousky ledu. Je to dáno i tím, že výrobce zeleninovou omáčku na těstoviny dávkuje nahodile. Chuťově horší průměr.

Lasagne
Široké těstoviny proložené hustou zeleninovo-masovou smetanovou omáčkou a posypané vrstvou strouhaného sýra, které v Belgii připravují pro obchodní síť Delvita, by možná chutnaly zapečené v klasické troubě, v tomto balení však do mikrovlnky vůbec nepatří. Rozdíl teploty mezi horní vrstvou sýra, který se speče do tvrdé nepoživatelné krusty, a spodní vrstvy, kam mikrovlny skrz stěny vysoké hliníkové misky neproniknou, je skoro sto třicet stupňů Celsia.

Takto spálený byl sýr z lasagní vytažených z mikrovlnky, zatímco vespodu pokrmu byly stále ještě kousky ledu

V laboratoři měřili dobu přípravy jídla na digitálních stopkách

Potraviny v porušených obalech není radno kupovat

Ačkoli masové knedlíčky ve svíčkové omáčce porotcům chutnaly, vypadá hotový pokrm značně nevábně

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

OBRAZEM: Tahle stavba odsýpá. D4 do Písku dokončuje až přes tisíc dělníků

23. dubna 2024

Tisícovka dělníků na stavbě v jeden moment. Během náročnějších prací jich ale na rozestavěných více...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...