Salámy? Uzeniny? Konzervy? Raději se jim vyhnout!

Zdvižená vlna obav z nemoci šílených krav budí otázky, jaké maso vlastně jíme.
Zdvižená vlna obav z nemoci šílených krav budí otázky, jaké maso vlastně jíme. Hospodyňky a vařící muži jakž takž ještě poznají, jaké kupují řízky, kotlety nebo třeba vnitřnosti. Do konzerv ale nevidí, v salámech a paštikách je semleté bůhvíco. Nahlédnutí testů, které publikovala MF DNES v posledních několika letech, nabízí poučné čtení. A závěr: "Nikomu nevěřit!" Nevěříte? Tady je pár namátkou vybraných příkladů. Co takhle dát si salám z vepřového masa Greisinger? Obsahoval hovězí. Vepřová paštika z Krahulčí? Výrobce do ní namlel hovězí zbytky. Pytlácká klokaní sekaná?. "Klokaní, vepřové, hovězí," vyjmenoval výrobce Dalibor Adamec její obsah. Jen to prý zapomněl napsat na obal. Anebo jiná finta masokombinátů: Konzervy se nazývají kuřecími, krůtími či prostě drůbežími, ale po podrobném prostudování malinkatých písmenek někde na boku lze objevit vedle tajemných kódů výroby, přísad a množství dalších informací i obsah vepřového či hovězího masa. Stejně tak klasické vepřové konzervy obsahují hovězí. Proč tomu tak je? Jde o peníze - maso z velkých zvířat je levnější než z malých. Výrobci si tak bez ohledu na zájmy a práva spotřebitelů mastí kapsy.