Salát ubere pár hřebíčků z rakve

  • 1
Saláty jsou zdravé, obsahují vitamíny, nejsou kalorické (tedy pokud nejsou ochuceny majonézou či dresinkem). Co najdeme v porci salátu a jaká pravidla bychom měli dodržovat, pokud chceme mít salát na talíři čerstvý a "svěží"?

Pro listovou zeleninu je charakteristické velké množství vody ­ od 85 do 96 procent. Saláty mají velmi nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí do redukčních diet. To však neplatí pro saláty ochucené majonézovými dresinky nebo olejovými zálivkami. Kdo si hlídá linii, měl by omezit množství oleje, případně ho nahradit jogurtem.

I když se jednotlivé druhy salátů obsahem živin liší, všechny skupiny mají víceméně podobné složení: značné množství provitaminu A, vitaminů skupiny B, vitaminu E a především vitaminu C ­ víc než citrusové plody. Pozor, vitamin C je velmi citlivý na způsob skladování a vodu! Z minerálních látek má nejvíc draslíku a fosforu, dále vápníku, hořčíku, sodíku a železa. Saláty zlepšují trávení, jsou močopudné, mírně projímavé, podporují spánek.

Jedna porce salátu zajistí přibližně

vitamin B9

27 %

provitamin A

18 %

vitamin C

10 %

draslík

25 %

z denní doporučené dávky

Pár praktických rad

Nejčastější zeleninou, kterou je možné jíst v syrovém stavu po celý rok, je salát. Jaké jsou druhy salátů? Který je pro vás nejlpeší?

Máme se bát dusičnanů? Tyto látky byly před časem takřka "hrozbou lidstva", nyní je tomu trochu jinak. Čeho se máme obávat?

·          před úpravou je třeba důkladně omýt list po listu pod proudem pitné vody, aby se zbavily zbytků zeminy, případně hmyzu; nakrájený salát znovu opláchnout

 

·          salát by se neměl ale dlouho máčet ve vodě, jinak ztratí cenné vitaminy

  

·          poněkud unavený salát oživí "skotské střiky": na několik minut ponořit do vlažné vody, pak důkladně osprchovat studenou vodou

 

·          umyté listy salátu, které se nespotřebují, je možné uložit do velkého nafouknutého mikrotenového sáčku, v zásuvce na zeleninu ve spodní části chladničky vydrží křupavé několik dní

  

·          zálivka by se měla přidávat až těsně před podáváním, pokrájené listy jinak rychle měknou a vadnou

 

·          salát zůstane čerstvý a křehký, jen když ho vyndáte z chladničky až těsně před podáváním