Maso, které zabavuje SVS. | foto: Státní veterinární správa

Bistra prodala 1,5 tuny kuřecího se salmonelou. Dodavatel nečekal na testy

  • 81
Veterináři zjistili první závažné porušení opatření na kontrolu brazilského drůbežího masa na bakterie salmonel. Pražská firma Shin nevyčkala na výsledky šetření a poslala do oběhu 1,5 tuny masa s bakteriemi.

Maso šlo do čtyř restaurací - Ngo Thang v Praze 3, Wok food v Praze 5, Huang Sen v Praze 3 a do Vietnamské restaurace v Plzni 3. Zřejmě se už zkonzumovalo. Provozovateli potravinářského podniku, který skladoval zmrazené kuřecí maso v pronajatém skladu v Praze - Sedlci, hrozí ve správním řízení až 50milionová pokuta, sdělil v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš šlo o selhání jedince.

Kuřecí z Brazílie obsahovalo bakterie salmonely. Veterináři stahují 30 tun

„Jak ukázalo šetření případu, provozovatel si nechal provést vyšetření přijatého drůbežího polotovaru. V jednom z pěti odebraných vzorků byla zjištěna přítomnost salmonel. V mezidobí však, patrně kvůli selhání lidského faktoru, došlo k distribuci celé zásilky do provozoven veřejného stravování,“ uvedl Vorlíček.

Odběratelé masa uvedli, že se již snědlo. „Pokud by některé stravovací zařízení přesto mělo k dispozici výrobek v mrazícím zařízení, je třeba vrátit jej zpět dodavateli,“ dodal mluvčí.

Provozovatel podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda porušil požadavky na bezpečnost potravin. „Přitěžující okolností bylo, že ve skladu nebyly dodrženy zásady odděleného uskladnění a zřetelného označení pozastavených produktů, a byla tak z nedbalosti porušena mimořádná veterinární opatření,“ dodal ředitel. Příjemcem brazilské zásilky byla společnost Shin se sídlem v Praze 6, kuřecí řízky byly označené datem výroby 12. prosince 2016 a s trvanlivostí do 11. prosince 2018.

Rizikové brazilské kuřecí

Kuřecí maso z Brazílie obsahovalo salmonelu. Dostalo se i do restaurací

Veterináři na začátku června zmírnili nároky na potravináře, kteří dovážejí brazilské maso. Povinné vyšetření na salmonelózu se musí provádět jen u drůbežího masa a polotovarů z něj. Náklady platí firmy. V květnu se povinnost vztahovala na všechny potraviny živočišného původu z Brazílie.

Stát plošným opatřením reagoval na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Podle ministerstva zemědělství je závadnost brazilského masa častá.

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Zásilkám ze závodů dotčených kauzou bylo zakázáno uvádění na český trh.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.