V mase z Lidlu našla inspekce salmonelu. Zmražení bakterie nezničí.

V mase z Lidlu našla inspekce salmonelu. Zmražení bakterie nezničí. | foto: SZPI

V polském mase z Lidlu našla inspekce bakterie salmonely

  • 54
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování spotřebitelům, aby nekonzumovali mleté maso z Polska, ve kterém kontrola zjistila bakterie salmonely. Problémové šarže, dodávané řetězci Lidl, už v obchodech nejsou. Úřad rozhodne o pokutě pro řetězec. Loni se v něm maso se salmonelou objevilo několikrát.

Spotřebitelé nemají konzumovat půlkilogramový mix polského mletého hovězího a vepřového masa z Lidlu. Analýza výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi salmonely, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Bakterie objevili kontroloři v 500gramovém balení od polského výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania. „Výrobek inspektoři odebrali v distribuci společnosti Lidl Česká republika. Potravina byla označena údajem spotřebujte do 5. března 2017, a proto se v tržní síti už nenachází. Důrazně však varujeme spotřebitele, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby ho nekonzumovali, nerozbalovali a případně vrátili do místa, kde jej zakoupili,“ uvedl Kopřiva.

Podle něj nemá zmrazení na bakteriální kontaminaci žádný vliv. „Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce,“ dodal Kopřiva.

Lidl zatím nezaznamenal žádnou informaci o případných zdravotních komplikacích zákazníků. „Vzhledem k tomu, že nález se týká vzorků pouze z jedné prodejny, je také možné, že právě zde došlo k přerušení teplotního řetězce. I tuto možnost paralelně s kontrolou u dodavatele prověřujeme,“ uvedla tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Výrobek nebyl distribuován v celé ČR, ale pouze v prodejnách na Moravě, Vysočině a ve Východních Čechách. „Pokud zákazníci výrobek doma uchovávají i nadále v mraženém stavu, mohou jej v kterékoli prodejně vrátit, i bez příslušné účtenky,“ připomenula Holá.

Bakterie salmonely v potravinách nabízených v Lidlu se objevily loni několikrát. V mletém mase od téhož výrobce už byla zjištěna salmonela také v šaržích s použitelností do 4. srpna loňského roku. Loni v květnu také kontrola zjistila nebezpečnou bakterii v mletém mase polského výrobce Hamburger Pini z polského Kutna. A loni v říjnu Veterinární správa nařídila stáhnout z českého trhu miliony vajec z Polska kvůli výskytu salmonelózy. V tomto případě se problém netýkal Lidlu, ale dalších obchodních řetězců.

Inspekce vložila informaci do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

,