Kontrolou inspektorů prošlo bez ztráty bodu jen sedm vzorků. Které to byly, stejně jako názvy těch, jež propadly, inspekce nechce zveřejňovat. Konstatovala pouze, že propadly hlavně výrobky menších producentů.
"Vína většinou neodpovídala jakostním a senzorickým požadavkům, byla nesprávně nebo neúplně označena a ve dvou případech zdravotně závadná. Vyskytovala se v nich kyselina sorbová. Objevil se i jeden případ falšovaného šumivého vína," uvedla mluvčí ČZPI Daniela Kolejková.
Špatných senzorických vlastností se většinou u jednoho exempláře sešlo víc, například souběh špatné barvy a chuti. V kvalitě pak nejvíce překážela nízká cukernatost.
Přečtěte si test "šampaňských" |
Lidé berou před svátky všechno
Před Vánocemi a Velikonocemi se na trhu tradičně objeví podstatně větší nabídka šumivých a perlivých vín než ve zbytku roku. Také poptávka je podstatně vyšší a přichází i od lidí, kteří jinak tyto nápoje nekupují.
"Obchody a hlavně stánky jsou zaplaveny levnými perlivými a šumivými víny malých neznámých výrobců. Ne každý spotřebitel ví, jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy vín a ne každý vyhledává špičkovou kvalitu," říká k tomu Kolejková.
Každému, kdo chce svátky na konci a začátku roku oslavit sklenkou skutečně dobrého šumivého vína, radí, aby dobře prostudoval etiketu na lahvi.
Ze zákona musí obsahovat hlavně název a správné zařazení. Obecné lidové označení sekt pod sebe totiž shrne "vína s bublinkami", ale nerozliší rozdíl mezi šumivým a perlivým.
Není bublinka jako bublinka
"Zatímco u vín šumivých vzniká oxid uhličitý přirozeným procesem při kvašení, vína perlivá jsou jím sycena uměle a nesmějí být označena jako šumivá," zdůrazňuje mluvčí potravinářské inspekce.
Dodává, že šumivá vína se mohou vyrábět ve čtyřech druzích: víno šumivé, víno jakostní šumivé, sekt vinařské oblasti (jakostní víno vinařské oblast) a pěstitelský sekt.
Od sebe se liší kvalitou, obsahem alkoholu a přetlakem v lahvi. Kromě sektů vinařské oblasti, pěstitelských sektů a jakostního vína šumivého nesmějí být ostatní šumivá ani perlivá vína slovem "sekt" označována.
Kolejková připomíná, že označení "šampaňské víno" je povoleno výhradně pro víno vyrobené v oblasti Champagne ve Francii.