V době jeho smrti se spekulovalo o stresu, který na nejlepší kuchaře světa často doléhá.

V době jeho smrti se spekulovalo o stresu, který na nejlepší kuchaře světa často doléhá. | foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař nejlepší restaurace světa se zabil kvůli podvodu s vínem

  • 58
Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoît Violier, jehož tělo našla v poslední lednový den policie poté, co patrně spáchal sebevraždu, se možná stal obětí rozsáhlého podvodu s vínem, který jeho restauraci dostal do značných finančních těžkostí. Informoval o tom finanční časopis Bilan.

Violierova restaurace Restaurant de l’Hotel de Ville v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě. V michelinském průvodci se jeho podnik pyšní třemi hvězdičkami. Čtyřiačtyřicetiletý Violier se podle dostupných informací zastřelil.

V době jeho smrti se spekulovalo o stresu, který na nejlepší kuchaře světa doléhá, aby neustále podávali maximální výkon a jejich hvězdná hodnocení neklesla.

Ovšem nyní Bilan píše, že Violier se údajně stal obětí podvodu zosnovaného švýcarskou vinařskou společností Private Finance Partners. Ta podle obvinění prodávala restauracím vzácná vína za desítky tisíc eur - ale nikdy jim je nedodala. A tytéž lahve údajně prodala třikrát či čtyřikrát nic netušícím kupcům. Podle časopisu Bilan utrpěl Violier ztrátu v přepočtu dosahující kolem 50 milionů korun.

Firma Private Finance Partners vyhlásila bankrot loni v listopadu. Jeden ze zprostředkovatelů firmy už je ve vazbě.