Šumivá vína si vtestu nevedla vůbec špatně. "Pouze tři čtyři vína se mi vyloženě nelíbila," řekl po degustaci jeden z hodnotitelů, Josef Peřina z Mikulova. Z kolekce čtyřiadvaceti vín dvou nejprodávanějších kategorií, brut a demi-sec, jedenáct získalo medaili. Ani tentokrát se nerozdávalo zlato, zato stříbro bylo uděleno hned třikrát. "Letos byly sekty o hodně lepší než ty, které jsme hodnotili před rokem," podotkl Fedor Malík, vedoucí komise hodnotitelů, kteří vína chutnávali jako obvykle naslepo.
Další poznání testu: Italská a francouzská šumivá vína jsou horší než tuzemská. Platí to alespoň pro cenovou kategorii, která byla hodnocena - do tří set korun. A ještě jedno překvapení: nejlevnější víno mezi nejlepšími, nejdražší mezi nejhoršími. I takový byl výsledek testu. Názor TEST DNES
Někdo to rád suché...
Je známá věc, že kvalitu šumivých vín ovlivňuje délka a způsob skladování. Je proto škoda, že zákazník z údajů na lahvi nepozná, kdy bylo víno vyrobeno.
Absolutním vítězem testu se stala Bohemia Sekt 2000 Brut, víno, které ve Starém Plzenci připravili před třemi lety speciálně pro nové tisíciletí. Získalo stříbrnou medaili v kategorii Brut, tedy mezi suchými (správný výraz podle nových předpisů je "tvrdý"), což jsou vína s velmi nízkým obsahem cukru do 15 gramů na litr. Druhou stříbrnou vybojoval španělský Freixenet (vyslovuje se freženet) Cordon Negro dovážený jabloneckou společností Soare. Bronzové medaile si vysloužily ještě tři vzorky - slovenský Hubert Sekt, Gracie Sekt z Vinných sklepů Valtice a Chateau Radyně opět ze Starého Plzence.
... jiný polosuché
Připravili jsme pro vás dva velké testy šumivých vín, podívejte se, jak dopadly... |
Tuzemská lepší než zahraniční
Lépe si vedla vína tuzemská než zahraniční, s výjimkou Freixenetu a slovenského Huberta. Čtyři francouzská a jedno italské víno skončilo na konci žebříčků. Přitom patřila k těm nejdražším z celého výběru. Nelze z toho vyvozovat, že zahraniční sekty jsou horší než naše, spíš že dovozci vsadili na dobré renomé francouzských a italských sektů, ale přitom dovážejí vína nižší kvality. "Protože vědí, že jsme jako zákazníci ještě trochu nezkušení," míní Josef Peřina. Laciné suroviny vycítili degustátoři v italském Cinzano Pinot-Chardonnay, za "řídké pozlátko" označili Chardonnay sekt Mucha, ve Francii vyrobený pro Soare.
Ceny postavené na hlavu
Kvalitní víno nemůže být levné, protože se vyrábí z dražších surovin a náročnější technologií, říkají odborníci. U nás však zatím logika čím dražší, tím lepší neplatí. I tento test potvrdil, že cena není spolehlivým měřítkem kvality. Nejdražší ze všech testovaných španělský Freixenet za 279 korun se umístil mezi nejlepšími. O pouhých deset korun levnější Francois Montand však skončil mezi nejhoršími. Opačný příklad, levný mezi nejlepšími, nabízí již zmíněný Chateau Bzenec.