Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Seriózní výrobce způsob uzení netají

  11:05aktualizováno  11:05
Na uzeném lososu si může každý velmi pochutnat, ale pouze pokud věnuje jeho výběru dostatečnou pozornost. MF Dnes proto přináší několik rad, jak postupovat při výběru uzeného lososa.

Barvu může mít losos od světle růžové až po tmavou sytou. | foto: Profimedia.cz

1. Co by mělo být na etiketě?
Všechno, co potřebujete vědět k výběru, by mělo být teoreticky na etiketě. Neměl by tam chybět druh ryby (tedy salmo salar nebo losos obecný), způsob produkce (zda pochází z chovu nebo byl uloven v moři nebo ve vnitřních vodách) i oblast odlovu (třeba Atlantský oceán).

Způsob uzení je informace dobrovolná, ale seriózní výrobce se s ní netají. Dobré je, když je na obalu uveden počet plátků a když jsou jednotlivé plátky proloženy fólií, lépe se pak servírují.

2. Jak by měl losos vypadat?
Barvu může mít podle druhu od světle růžové až po tmavou sytou, téměř červenou, ta je typická pro pacifické lososy. Vybarvení však musí být rovnoměrné, bez jakýchkoliv tmavých skvrn. Losos je ryba poměrně tučná, takže by na řezu neměly chybět výrazné, ale tenké bílé proužky tuku, které vytvářejí typickou "rybí kost“.

3. Jak by měl chutnat?
Neměl by být moc slaný, měl by mít chuť po uzení, ale jen velmi jemnou, na rozdíl třeba od uzených sleďů nebo makrel, které se udí teplým kouřem. Když si ho dáte na jazyk, měl by se téměř rozplývat. Nemusíte ho ani moc kousat, ale nesmí být zase jako bláto. Když vložíte maso do úst, neměli byste cítit tuk.

4. Jak ho nejlépe uchovávat?
Uzený losos by se měl uchovávat v chladu, nanejvýš do čtyř stupňů Celsia, listerie se totiž rozmnožují i při nízkých teplotách. Zkonzumovat byste ho měli co nejrychleji po zakoupení. Před podáváním vyndejte plátky z obalu a nechte dvacet minut ležet v chladu, aby se rozvinulo aroma.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

chipsy, brambůrky
Lay’s proti Bohemia Chips. Na brambůrkové frontě začíná být horko

Nápojářská společnost PepsiCo přichází na český trh s křupkami Cheetos. Ze slaných pochutin měla doposud v nabídce pouze chipsy Lay’s. Lídrovi trhu Intersnack,...  celý článek

Eva, 75 let, zas tak zle předváděcí akce nehodností. "Ano, naletěli jsme,...
Na každé třetí předváděcí akci opět řádili šmejdi, padly vysoké pokuty

Česká obchodní inspekce uložila v 1. čtvrtletí letošního roku organizátorům předváděcích akcí pokuty za 7,5 milionu korun. Porušení zákona zjistila u více než...  celý článek

Slovenské křupky značky Trudi obsahovaly nebezpečná azobarviva.
Pozor na dětské křupky. Inspektoři v nich našli nebezpečná azobarviva

Hned tři druhy nepovolených syntetických azobarviv odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kukuřičných křupkách pro děti. Konkrétně se jednalo o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.