Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sezona v pálenicích bude krátká

  15:05aktualizováno  15:05
Valašsko, Vysočina - Dřív než jindy začala. A dřív než jindy také skončí. Páleničářská sezona nepotrvá na většině míst Slovácka, Valašska a Vysočiny déle než do Vánoc. Páleničáři letošní sezonu v lepším případě hodnotí jako průměrnou, častěji ale mluví o slabším roku. Řada plodů kvůli suchému počasí uvadla a brzy opadala.

"Úroda se letos výrazně liší místo od místa. Obecně ale platí, že ovoce je méně než jindy. Hodně plodů uschlo, a proto se pálí, co zahrada dala," vypozoroval předseda uherskohradišťských zahrádkářů Josef Pavliš.
"Pálíme švestky, jablka a hrušky. Je to ale výrazně slabší než jindy, hlavně u švestek," říká František Šipka z pálenice v Jalubí.
Na Slovácku proto podstatnou část momentálně páleného kvasu tvoří jablka. Lidé je do pálenic vozí, i když třeba na vlastních zahrádkách dobrou úrodu neměli. "Kdo si na pálenku z jablek zvykl, sehnal si prostě ovoce odjinud," všiml si Antonín Kníž z pálenice v Nedakonicích.

Pálenka z oskeruší je vzácnost

Praxe ale potvrzuje, že přepálit se dá opravdu kdeco. K tradičním pálenkám ze švestek, jablek, hrušek, meruněk, broskví, třešní nebo mirabelek tak v posledních letech přibývají i zatím raritní destiláty.
"Letos se sice ještě nic takového neobjevilo, ale loni i předloni jsme tady měli pálenku z banánů a z pomerančů," vzpomíná Antonín Kníž. Přepalují se i kuličky černého bezu a rozmáhá se pálení oskeruše. Za litr pálenky z oskeruší nabízejí lidé podle páleničářů až osm set korun. "Je to opravdová vzácnost, vynikající na zažívací trakt. Plody se musí nejdřív nechat zahnědnout na zemi, a pak teprve nasypat do beček na kvas," popisuje předseda zahrádkářů z Uherského Hradiště Josef Pavliš.
Špatná úroda nebude jediným důvodem, proč po Vánocích lidí v pálenicích výrazně ubude. Od ledna bude vyšší spotřební daň, což se výrazně promítne i do ceny za litr stoprocentního lihu. Ta se zatím v pálenicích pohybuje mezi sto čtyřiceti až sto padesáti korunami. Po zvýšení spotřební daně to bude téměř sto devadesát korun.

Valaši mají letos na slivovici pech

Valaši si letos budou muset na slivovici nechat zajít chuť. Přestože například ve Valašském Meziříčí začali s pálením už začátkem srpna, sezona bude nezvykle krátká a slabá.
"Obvykle pálíme ještě v březnu a dubnu. Letos to vypadá, že sezonu ukončíme už v lednu, možná začátkem února," informuje majitel jedné z nejvyhlášenějších pálenic v regionu Jiří Bublík.
Důvodů je hned několik. "Ovoce je letos málo. Urodilo se sice více švestek, ale jablka nejsou ani hrušky. V okolí přibylo také legálních pálenic," dodává Bublík. Dalším velkým problémem je nově zavedená spotřební daň, která podle něj nahrává černým pálenicím. "Lidé nejsou hloupí. Přece nebudou platit víc za to, že chtějí zpracovat vlastní úrodu. Kuřák, důchodce a ten, kdo chce mít vlastní kořalku, demonstrovat nepůjde," říká Bublík. "Nově zavedená daň prostě podporuje černotu. Stát je na to zatím krátký," domnívá se majitel pálenice.

Na Vysočině se těší na slivovici

Naopak na Vsočině letos vedou švestky Na neúrodu oblíbených švestek si letos pěstitelé na Vysočině určitě nemohou stěžovat. Loni jich moc nebylo a nedostatek slivovice zachraňoval spíš kalvados, neboť jablkům se naopak dařilo. Tento rok však "modré zlato" nezklamalo, i když jsou švestky kvůli suchům menší, a tak mají pěstitelské pálenice o zakázky vystaráno.
"Švestek je opravdu dost. Na stromě to viselo jak varhany," podotkl Miroslav Matulka z pěstitelské pálenice ve Žďáru nad Sázavou. Třiasedmdesátiletý Ladislav Vlček z bítešské pálenice říká to samé. "Švestky a třešně, těm se letos dařilo. S jablky je to horší, ale já osobně jsem věrný slivovici," tvrdí Vlček. Třešně prý letos byly velmi kvalitní, protože dozrávaly za tepla a dostatku srážek. Úroda hrušek se čeká menší, ale zase kvalitní s vysokou cukernatostí.
Podle pracovníků pálenic bude ovšem letošní sezona na Vysočině méně vydatná než ta loňská. Zejména kvůli chybějícím jablkům, které se na produkci podílejí asi šedesáti procenty. Jinde se zase na ovoci podepsalo sucho. "Jsem zvyklá na daleko větší sezonu," potvrdila ČTK Ilona Slavíková z pálenice v Brtnici na Jihlavsku. Podnik loni vypálil na 23 tisíc litrů destilátů, letos ale očekává necelých patnáct tisíc litrů.

Pro krásu starých ovocných stromů jsou rozhodně jiná měřítka, nežli pro velkoprodukční sad!

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Výletníky už tolik netáhnou hrady, zamíří raději do místního pivovaru

V Česku se objevil nový turistický hit. S tím, jak se v zemi neustále zvyšuje počet malých pivovarů, rychle roste i jejich obliba coby hlavního cíle výletu....  celý článek

(Ilustrační foto;)
Češi spotřebují víc elektrické energie. Produkci táhne uhlí

Češi v letošním prvním pololetí spotřebovali 31 terawatthodin (TWh) elektřiny, proti stejnému období loni o 3,2 procenta více. Meziročně o 2,5 procenta na 44,5...  celý článek

Skupina 19 senátorů podává ústavní stížnost, v níž se domáhají zrušení části...
Devatenáct senátorů zkouší ústavní stížností zrušit část daňového řádu

Skupina devatenácti senátorů se obrací na Ústavní soud v souvislosti se zákonem o kontrolním hlášení DPH. Domáhá se zrušení části daňového řádu. Jedná se podle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.