Test jahodových sirupů: v některých jahody takřka nejsou

  • 123
V některých jahodových sirupech jahody vůbec nenajdete. Test MF DNES zjistil, že ve šťávách, jak se sirupům lidově říká, je jen velmi nízký podíl ovoce. Některé sirupy ho obsahovaly i méně než jedno procento.

MF DNES nechala otestovat celkem 12 výrobků v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT). „V jahodových sirupech jsme měřili obsah cukrů, vitamínu C a konzervačních látek,“ uvedl vedoucí laboratoře Ústavu konzervace potravin VŠCHT Aleš Rajchl.

Výsledky testu

Ohodnocení sirupů naleznete na stránkách Akčníceny.cz.

Podíl přírodních sladidel v sirupu musí být nejméně 50 procent. V tomto ohledu uspělo všech 12 testovaných šťáv. Těm se dobře dařilo i v rozboru synstetických látek v sirupech. I přes mnohdy podezřelou barvu analýzy žádnou syntetiku neobjevily.

Kvalitu sirupů hodnotila i nekompromisní dětská porota. Mladí degustátoři kritizovali především nevábnou barvu šťáv a jejich přeslazenost.

V testu byl zastoupen i farmářský sirup bez jakékoliv chemie. Ten kvůli doporučenému ředění v senzorickém testu propadl.

Celkovým vítězem se stal švýcarský sirup Grünhof, který měl nejvyšší podíl ovoce. Na opačném konci žebříčku skončil sirup z Albertu, ve kterém po jahodách nebyly žádné stopy. Ceny se ve výsledku pohybovaly od čtyř do 21 korun za litr vyrobené šťávy.

,