Máte starší obyčejný sporák, a když pečete vánoční cukroví, sedíte u horké trouby a hlídáte, aby bylo akorát? Pak se poohlídněte po novém - dnes je většina spotřebičů vybavena programy, které vám práci usnadní.
. InfografikaJaké typy sporáků a trub jsou na trhu |
Co už všechno umějí
Kromě těch jednoduchých, jako jsou třeba celoplynové sporáky, nabízejí moderní přístroje užitečné funkce napříč všemi typy. Rozmrazají, grilují, mají program na pizzu, můžete v nich kombinovat pečení s grilem. Některé jsou vybavené mikrovlnnou troubou, dražší modely po zadání daného programu a váhy pokrmu zase samy zvolí způsob přípravy.
Prodávají se trouby a sporáky s otočným rožněm nebo teplotní sondou. Tu zapíchnete doprostřed masa, nastavíte stupeň upečení a sonda ve správnou chvíli troubu vypne. Za zmínku stojí i další vychytávka - teleskopicky výsuvné plechy, díky nimž se nepopálíte. Existuje dokonce systém, kdy plech automaticky vyjede po otevření dvířek trouby.
Lepší je sporák s elektrickou troubou
Pokud chcete vyměnit starý sporák za nový, na výběr máte mezi plynovými, elektrickými nebo kombinovanými. Zatímco u plynových hořáků oceníte především rychlost ohřevu, trouby na plyn už tak výhodné nejsou.
"Pokud máte zavedený plyn, je lepší zvolit kombinaci s elektrickou troubou, plyn totiž potraviny vysušuje a hlavně výkon plynového hořáku nelze jednoduše regulovat," vysvětluje Hana Bulová z Poradenského a informačního střediska Pražské energetiky.
Plynový i kombinovaný sporák koupíte zhruba za 4 500 korun, modely s multifunkční troubou s čisticím programem, odnímatelnými skleněnými dveřmi pro snadnější údržbu a další výbavou stojí přibližně 15 tisíc.
Z elektrických sporáků jsou nejlevnější ty s litinovými plotýnkami - pořídíte je v základní výbavě za necelých 5 000 korun. Kromě osvětlení trouby a případně grilu však žádné vymoženosti nečekejte. Sporáky se sklokeramickou deskou stojí v základu kolem 7 000 korun. Můžete si však vybrat i model za 19 tisíc s multifunkční troubou s osmi druhy ohřevů, dětskou pojistkou, elektronickými hodinami a dalšími funkcemi. Sklokeramická deska se vyrábí také jako indukční.
Je účinnější a třeba litr vody uvaří rychleji a s menší ztrátou tepla. Je však dražší, za sporák s indukční deskou zaplatíte přes 30 tisíc korun. Navíc potřebujete nádobí s feromagnetickým dnem - musí obsahovat železo. To zjistíte tak, že ke dnu hrnce přiložíte magnet. Sada tří hrnců s pokličkami stojí přibližně 1 700 korun.
Horký vzduch toho upeče víc
Pokud si budete kupovat samostatnou troubu, je lepší sáhnout po takzvané horkovzdušné troubě. "Horkovzdušná trouba rozhání ventilátorem horký vzduch po celém vnitřku. Proto když budete péct třeba vánoční cukroví, můžete dát do trouby až tři plechy najednou a vše bude hotové ve stejnou dobu," popisuje Zuzana Loudová.
Zastánci zdravého vaření ocení parní troubu, v níž si potraviny uchovají maximum své hodnoty. Je vhodná pro přípravu zeleniny nebo masa. Modely kombinující páru a horký vzduch pak umožňují péct i koláče nebo cukroví. Parní trouby jsou drahé, cena se většinou pohybuje mezi 30 a 50 tisíci korunami. Variantou je multifunkční trouba s vyjímatelným parním boxem, tu pořídíte už kolem 25 tisíc korun.
Všechny jsou zhruba stejně energeticky náročné
A jak je to se spotřebou energie? Výrobci zatím nemají povinnost uvádět energetické třídy na troubách, i když mnozí to už dělají. "Pro orientaci - obvyklá spotřeba elektrické trouby je 2 až 3 kWh," říká Hana Bulová z Pražské energetiky.
"Na energetickém štítku pak najdete údaj o spotřebě, která je potřebná na zahřátí trouby na 200 stupňů Celsia a na udržení této teploty po dobu jedné hodiny,“ dodává.
Podle Juraje Krivošíka ze Střediska pro efektivní využívání energie Seven všichni výrobci používají stejnou technologii, proto se nedá mezi sporáky a troubami vybrat vyloženě úsporný spotřebič.