Slabá místa kuchyní

Většině bakterií příliš nesvědčí teplota pod 5 o C, zpomalí nebo zastaví jejich růst. Ve všech částech lednice není stejná teplota. Problém je, že termostaty často neodpovídají nastavené teplotě a většina lednic není vybavena teploměrem.

co s tím

* teploměrem zjistit, jaká je teplota v lednici
* do zóny s nejnižší teplotou ukládat maso, ryby, hotové pokrmy, saláty, zákusky, čerstvé sýry; do míst s vyšší teplotou dávat mléko, jogurt, ovocné džusy, sýry, již otevřené marmelády a majonézy, máslo, margarín, vejce; syrovou zeleninu ukládat do košů na zeleninu

Digestoř

Pokud je mřížka digestoře zalepená špínou, pára nemůže procházet ven a mastnota skapává při vaření přímo do hrnců.

co s tím

* digestoř pravidelně čistit a vyměňovat filtr

Špína

Potraviny se nejčastěji nakazí přenosem choroboplodných zárodků z rukou člověka. Kuchyně musí být uspořádána a udržována tak, aby toto riziko bylo co možná nejnižší.

co s tím

* udržovat v čistotě nejen kuchyňskou linku, spotřebiče a dřez, ale občas umýt i podlahu
* neutírat si ruce do stejné utěrky, do které se utírá nádobí
* často měnit utěrky a ručníky

Koše na odpadky

Mít v kuchyni nezakrytý koš, je skoro totéž, jako kdyby se odpadky válely přímo na podlaze.

co s tím

* pořídit si koš s víkem

Zvířata v kuchyni

Zabránit tomu, aby pes nebo kočka občas prošli kuchyní, je nemožné, ale rozhodně je nepřijatelné, aby zvířata měla v kuchyni své pelíšky. Kočičí nebo ptačí exkrementy jsou přímo ideálním zdrojem kontaminace.

co s tím

* zvířata do kuchyně nepouštět

Prošlé výrobky

Výrobky s prošlou dobou použitelnosti označené na obale "spotřebujte do..." se nemohou jíst a musí se vyhodit. Výrobky nepodléhající nákaze mikroorganismy, například koření, rýže, polévky v sáčku, mají také omezenou dobu trvanlivosti (označena slovy minimální trvanlivost do...). I ta by měla být alespoň orientačně dodržována.

co s tím

* sledovat datum spotřeby

Prkénka na krájení

Často se jedno a totéž prkénko používá ke krájení syrových i hotových potravin, třeba masa a zeleniny. Bakteriím se daří jak v dřevěných, tak plastových prkénkách. Je však prokázáno, že dřevěná jsou hygieničtější, protože se lépe čistí.

co s tím

* není nutné mít přímo jedno prkénko na syrové a druhé na vařené, ale rozhodně je třeba mezi jedním a druhým krájením prkno i nůž pořádně umýt

Nedat bakteriím šanci

Ruce a nože je třeba častěji mýt

Mytí rukou před každou přípravou jídla je snad samozřejmostí, ruce však potřebují umýt i mezi každou manipulací se syrovými a hotovými potravinami, například mezi obalováním řízků a krájením zeleniny do salátu. Totéž platí i pro kuchyňské náčiní.

! I drobné poranění rukou se musí obvázat.

S chřipkou se kuchyni vyhnout

Nemocný by se měl načas vzdát přípravy jídla pro druhé. Pokud by rodina bez něho umřela hlady, měl by se snažit alespoň neprskat do polévky.

! Pravidlo o utěrce a ručníku platí v tomto případě dvojnásob.

Co nejrychleji na talíř

Čím déle budou ležet kotlety nebo ryby připravené na letní grilování v teplíčku kuchyně, tím větší je šance, že se v nich rozmnoží bakterie.

! Přípravu rychle se kazících potravin neprotahovat.

Bujon z bakterií

Zmrazené maso musí být úplně rozmrazené, než se dostane do hrnce. Rozmrazovat se může v lednici, ale šťáva nesmí kapat na jiné potraviny.

! Tekutina, která se rozmrazováním uvolní, musí bezpodmínečně skončit v dřezu, je totiž dokonalým bujonem kultur.

Teplo ničí mikroby

Jídlo se musí ohřívat dost dlouho na teplotu nad 70 o C. Obzvlášť důležité je to u takových jídel, jako jsou hamburgery, drůbež, játra a vejce. Co ze zbytky jídla? Rozhodně je nenechávat do druhého dne na sporáku, rychle je zchladit a dát okamžitě do ledničky v uzavřené nádobě. Druhý den pořádně prohřát, jídlo nestačí jen přihřát, musí skutečně přejít varem. Což může být problém u mikrovlnky, která neprohřívá rovnoměrně. Proto je dobré jídlo zamíchat.

! Polévku, kterou jste zapomněli na sporáku a která do druhého dne zkysla, už nenapraví ani soda, jak radí "babské" recepty. Kyselost částečně zmizí, ale mikrobi v ní zůstanou.

Se syrovým jídlem jen opatrně

Všechna jídla ze syrových vajec jako ušlehaný sníh, tiramisu či doma připravená majonéza jsou riskantní. Musí se připravovat jen z extračerstvých vajec, vychladit a co nejrychleji sníst. Jídla ze syrových ryb typu sushi se rychle kazí. Stejně choulostivé jsou i tatarské bifteky ze syrového masa.

! Nekompromisní podmínka: absolutně bezvadné výrobky, zkušenost s přípravou a lednice s teplotou 0 až 1 o C. Úplně nejlepší je přípravu přenechat profesionálům a syrových vajec se vzdát.

Syrové pryč od vařeného

Syrové potraviny obsahují často bakterie, nesmějí proto přijít do styku s vařenými jídly. V ledničce by měly být uloženy zvlášť a zabalené.

! Pozor: při fondue se na stejném talíři mohou sejít syrové kousky masa s již vařenými nebo s omáčkami.

Směr koš

Se zkaženými nebo plesnivými potravinami neznat slitování. Nejenže jsou plné mikrobů, ale mohou být i toxické. Jakmile oči a nos odhalí cokoliv podezřelého, hned s tím do koše.

! Nahnilé ovoce nevykrajovat, plísně už mohou být i v těch částech, které vypadají zdravě.

Studené musí být studené

Vařená jídla, která jsou určena ke konzumaci za studena, například rostbíf, musí být skutečně studená, na stůl musí jít přímo z lednice.
Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

Obchody: Předpověď na Velikonoce láká ke grilování, stouply i nákupy zmrzliny

29. března 2024  8:35

Příznivá předpověď počasí na Velikonoce zvedá poptávku po surovinách na grilování, jako jsou...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

Divné kšefty za 1,5 miliardy dolarů. Nejvíc dílů pro ruská letadla dováží Gabon

28. března 2024  19:41

Gabon se stal největším dodavatelem náhradních dílů pro ruská letadla, napsal server The Moscow...

Nezdravé pryč. Komika donutili stáhnout z londýnské dopravy plakát s hotdogem

28. března 2024  18:51

V londýnském metru se nevyplácí utahovat si z hotdogů. Své o tom ví populární britský komik Ed...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...