Sládek: Princip výroby se nezměnil

Nošovice - Každý pivovar si hlídá několik tajemství, mezi které patří hlavně receptury. Ale velmi důležité je mít dobrého sládka. Za kvalitu piva v pivovaru Radegast Nošovice ručí od října jednatřicetiletý Petr Kwaczek. Do pivovaru Radegast nastoupil v roce 1996, kdy začínal jako technolog výroby.
Jak hodně pijete pivo?

S rozumem. Každý den si dám po obědě nealkoholické, protože jsem většinou v práci. Večer si ale dám pokaždé dvanáctku a občas zajdu s přáteli normálně do hospody. Ale vím, kdy mám dost.

Jak se liší práce sládka před sto lety a nyní?

Principy výroby se nezměnily, ale změnilo se zařízení, které pivo vyrábí. Vše se děje automaticky pod dohledem počítačového programu. Také dnes lze mnohem účinněji kontrolovat výrobu piva během procesu. Kontrolujeme každou část asi měsíčního procesu výroby piva a můžeme tak dělat standardní pivo, které má vždy stejnou kvalitu a chuť.

Jsme opravdu v pití piva na světě nejlepší?

Ano. Možná by nás trumflo Německo, kdyby se osamostatnilo Bavorsko a ze zbytku Německa by vznikl jiný stát.

Často je mezi milovníky piva slyšet názor, že v České republice chutnají většinou stejně. Čím je podle vás nošovické pivo jiné než ta ostatní?

To je možná pravda, ale každá značka se dá odlišit. Naše pivo má například příjemnou ale výraznou hořkost.