Na nebezpečí látky zvané konjak, nebo také glukomannan, mezinárodním kódem označované jako E 425 upozornila Kanadská potravinářská inspekce poté, co několik dětí zemřelo na následky zadušení. Když přijde do kontaktu se slinami, nabude na objemu a může malému dítěti uvíznout v krku.
„Tuzemští výrobci konjak do bonbonů nepoužívají, zjišťovali jsme to, jakmile jsme se o nebezpečí dověděli,“ uvádí Irena Michalová z Útvaru hlavního hygienika České republiky. Připouští však, že bonbony sem někdo může dovézt. „Co se týká dovozů, tam nemáme přehled.“ Zároveň ujišťuje, že použití nebezpečné látky bude co nejdřív omezeno. „Máme už připravenou novelu vyhlášky, v které bude tato látka zakázána pro použití v cukrovinkách,“ řekla. Platit by měla zhruba od října.
Ještě předtím, než byl konjak uveden na seznam povolených látek novou vyhláškou o potravinových aditivech, nabízelo jej se souhlasem ministerstva zdravotnictví několik firem. „Zažádali jsme si o výjimku, protože jsme věděli, že v Evropské unii už povolený je,“ vysvětluje Miloslav Vejdovský z jedné z firem dovážejících potravinářské přísady. I on však ujišťuje, že do cukrovinek se nepoužívá. „Nabízíme jej jako klasické rostlinné zahušťovadlo do masných výrobků nebo kečupů.“
Francouzská inspekce nedávno rozhodla z trhu stáhnout další bonbony na bázi želatiny, protože i u nich hrozí riziko, že by se jimi mohly děti zadusit. Jsou to výrobky, které se prodávají pod názvem „pudinkové želé“, „jellyium fruit jelly“, a obsahují aditiva E 400 až E 407, která se běžně používají jako zahušťovadla nebo stabilizátory.
Ani tyto bonbony by podle všeho neměly být na tuzemském trhu, i když jsou to látky povolené. „Je jen málo pravděpodobné, že by se mohly vyskytovat v obchodní síti,“ uvádí tisková mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková. „Inspektoři je při namátkové kontrole v obchodech nezjistili.“
Při výrobě podobných bonbonů se totiž mnohem častěji používají pektiny nebo želatina. „Pokud přijme Evropská unie k těmto aditivum nějaké opatření, tak ho přijmeme také,“ uvádí Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.
Nebezpečné látky v cukrovinkách, původem z Asie: E 425 konjak, E 400 kyselina alginová, E 401 alginát sodný, E 402 alginát draselný, E 403 alginát amonný, E 404 alginát vápenatý, E 406 agar, E 407 karagenan, E 407a guma Euchema Konjak - označen také conjac, konyac, konjac gum, yam flour nebo glucomannan se získává z vláknitého kořene trvalky Amorphophallus konjac rostoucí v Asii a používá se jako zahušťovadlo při výrobě některých potravin. |