Pivovarnictví opustila na vrcholu kariéry s titulem Sládek roku 2005, který získala jako první žena v historii.
Dívčí jméno: Chmelová
Pivo se ještě stáčelo do dřevěných sudů a lahev desítky stála korunu padesát, když Jana Rostová nastoupila poprvé do pivovarnictví. Po absolvování potravinářské školy začínala v roce 1968 v Lounech jako laborantka, tehdy se ještě jmenovala přiléhavým dívčím jménem Chmelová.
"Když vám je dvacet a máte obsluhovat ležácké tanky a tahat hadice ve studených sklepích, tak to není nejlehčí práce, chce to fyzičku. Na škole nás bylo 15 kluků a 15 děvčat. Když se podívám dneska, tak v pivovarství už není ani jedna spolužačka, všechny mají nějaký kosmetický salón nebo jsou v důchodu," komentovala sládková specifické profesní nároky.
Po roce přišla do pivovaru Zlatopramen v Krásném Březně, kde prošla prakticky všemi provozy přes laboratoř, varnu, spilku, sklepy. Teprve tam se také naučila pít pivo. "Já jsem chodila málo do hospod. Ale v pivovaře jsem organizovala degustace, které jsou nezbytné. Člověk musí vědět, co se nabízí spotřebitelům. Ochutnat, aby posoudil vůni, říz, plnost, charakter a intenzitu hořkosti," poznamenala.
Pivo vaří, ale pije víno
Pití piva je v pivovaru nutnost. Denně se pivo stáčí, filtruje a ochutnává. Tak v rámci práce sládková určitě vypije jedno až dvě piva denně. "Je to zvyk, takže i v sobotu a v neděli si doma u vaření taky to jedno pivo otevřu. Ale když už někam jdeme do společnosti, tak zásadně piju dobré bílé víno," vyznala Jana Rostová svůj vztah k pěnivému moku.
V pivovaru Velké Březno pracuje čtyřiadvacet let, z toho dvacet let jako pomocník sládka a poté sládková. "Je to podřízený, na jehož lidské i profesní schopnosti jsem se mohl vždycky spolehnout. To pak nehraje roli, jestli je to ženská nebo chlap," popsal přednosti sládkové ředitel pivovaru Jiří Rottenborn.
Za doby sládkování ženy se dostalo pivo Březňák mezi nejvíce oceňovaná piva České republiky. Mimo jiné získalo čtyřikrát nejprestižnější cenu Zlatý pohár Pivexu. "Já říkám, že se u nás dělá pivo s láskou a proto je tak dobrý. A to jsem vždycky učila i naše zaměstnance, nic se nesmí ošidit, nic odbýt. Možná je v tom kus ženského přístupu," snažila se vysvětlit své úspěchy.
Romantika? To jsou zkreslené představy
A v čem spočívá práce sládka? Romantická představa vrchního kuchaře, který dochucuje várku přisypávání chmelových šišek, je notně zkreslená. Gró spočívá v kontrole dodržování správného postupu výroby, který je do detailu předepsaný. Do povinností sládka patří i péče o hygienu, o technické zařízení.
"Tak dvakrát do roka vaříme speciály čtrnáctku polotmavé vánoční. Pak si to pivo pipláme, ochutnáváme a říkáme si, čeho přidáme, čeho ubereme. Ale pivo z běžné výroby musí mít neměnnou osvědčenou chuť," řekla sládková.
Na rozloučenou dostala od Drinks Unionu domácí kino, aby se bez práce v pivovaru nenudila.