Kdo si rád dopřává plátky copánku jadelu k červenému vínu nebo nastrouhaný balkán k zeleninovému salátu, jistě očekává, že sýry budou slané. Však také sýry typu Jadel, Feta nebo Balkán pocházejí ze zemí, kde lidé potřebují doplnit sůl, kterou v horku vypotí. Ale neznamená to, že by měly být přesolené. Některé však obsahují soli více, než je zdrávo. Za přijatelné množství soli je totiž považováno nanejvýš 8 gramů denně. Sníst větší množství takového sýra znamená vyčerpat svoji denní dávku soli. "Při našich stravovacích zvycích si dovedu představit, že si někdo dá v poledne instantní polévku, večer brambůrky či slané arašídy a balkánský sýr - obé k vínu. A to už je dávka soli, která představuje riziko zvýšeného krevního tlaku," říká dietní sestra Tamara Starnovská.
balkánský sýr *
výrobce: Jihočeské mlékárny České Budějovice
obsah soli: 3,4 %
Vezír bílý sýr
výrobce: Mlékárna Olešnice na Moravě
obsah soli: 3,4 %
Jadel kořeněný
výrobce: NET Plasy, Mlékárna Bystřice pod Hostýnem
obsah soli: 4,0 %
Bílý Dvorecký sýr, balkánský typ
výrobce: Mlékárna Jenky Milk Teplice
obsah soli: 4,6 %
balkánský sýr *
výrobce: PROM Roztoky u Prahy
obsah soli: 6,6 %
balkánský sýr *
výrobce: Mlékárna Radonice
obsah soli: 6,9 %
Rovenský sýr balkánského typu
výrobce: Mlékárna Rovensko pod Troskami
obsah soli: 4,2 %
Akawa
výrobce: Mlékárna Dvorec, Nepomuk
obsah soli: 4,3 %
Jadel *
výrobce: Jihočeské mlékárny České Budějovice
obsah soli: 7,5 %
Jadel *
výrobce: NET Plasy, Mlékárna Bystřice pod Hostýnem
obsah soli: 7,5 %
Feta *
dovoz z Dánska, distributor Danluca
obsah soli: 4,5 %
Akawi *
výrobce: Jihočeské mlékárny České Budějovice
obsah soli: 8,2 %
Poznámka: * vážené sýry
Pramen: Státní veterinární ústav Praha
- středa 15. března 2000