Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slováčtí vinaři čekají ročník desetiletí

  15:31aktualizováno  15:31
Sotva z vinic sesbírali první hrozny, potvrzují vinaři ze Slovácka dosud jen opatrně vyslovované prognózy. "Bude to ročník desetiletí," soudí teď už s jistotou o letošním vínu. Díky dlouhotrvajícímu suchému počasí poputují letos ze Slovácka na trh přívlastková vína s vysokou cukernatostí.

K TÉMATU ČTĚTE:
ZVLÁŠTNÍ PŘÍLOHA VÍNO 2003

Ta v některých případech přesáhla pro vinaře cennou hranici čtyřiadvaceti stupňů.

Víno vyrobené z takových hroznů je pak označované jako výběrové, má tedy známku nejvyšší kvality.

"Na hrozny to byl opravdu ideální rok," říká vinař Vojtěch Náplava z Polešovic na Uherskohradišťsku.

"Víno dělám už pětatřicátou sezonu, takže pár těch výjimečných ročníků pamatuju, hlavně u bílých vín. Že by ale vavřinec, který v Polešovicích mívá maximálně devatenáct stupňů, měl třiadvacet jako letos, tak na to si opravdu nevzpomínám."

Cukernatost je místy rekordní
Podobné je to na vinicích v nedalekém Hluku. Hrozny rulandského bílého tam mají cukernatost vyšší než pětadvacet procent.

"To znamená náš rekord. Dostaneme se do kategorie výběrového vína, to je veliká vzácnost. A taková nádhera, že se mně o tom už zdává," libuje si vinař Josef Kadlčík.

Vinná réva letos podle pěstitelů dozrála s týdenním až desetidenním předstihem. Sucho a déšť byly na Slovácku v ideálním poměru, úrodě pomohly dva nebo tři výrazně srážkové dny v červenci.

Kdyby nezapršelo, byli na tom vinaři z Uherskohradišťska hůř.

"Třeba na jihu Moravy téměř vůbec nepršelo. Bobule u raných odrůd tam proto neměly potřebnou velikost a zanikaly," sdělil sklepmistr společnosti Agrosovín Boršice František Dudešek.

"Díky tomu, že zapršelo, máme kvalitu i kvantitu. Jsem příjemně překvapený, bude to opravdu výjimečné víno," přidává se vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic.

Vinařskou oblast na jihovýchodě Moravy zařadila Evropská unie do zemědělské zóny B. V praxi to znamená, že víno, které budou chtít vinaři prodat jako odrůdové, musí mít cukernatost nejméně osmnáct stupňů.

"Dnes máme dvaadvacet až třiadvacet a považujeme to skoro za běžné. Zatím se daří, může ale přijít třeba bídné desetiletí," komentoval to Jaroslav Vaďura.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Uhelná elektrárna Neurath
ANALÝZA: Plyn a zelená energie místo uhlí. Čoudící komíny ale zatím nezmizí

Ještě před deseti lety plánovali evropští energetici výstavbu 65 nových uhelných elektráren. Velká část z nich měla vyrůst v Německu, Velké Británii a...  celý článek

Skupina 19 senátorů podává ústavní stížnost, v níž se domáhají zrušení části...
Devatenáct senátorů zkouší ústavní stížností zrušit část daňového řádu

Skupina devatenácti senátorů se obrací na Ústavní soud v souvislosti se zákonem o kontrolním hlášení DPH. Domáhá se zrušení části daňového řádu. Jedná se podle...  celý článek

Ilustrační snímek
Stát vyplatí zemědělcům za sucho zhruba 1,2 miliardy, řekl Jurečka

Zemědělci by za škody způsobené letošním suchem mohli podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dostat zhruba stejné kompenzace jako v roce 2015,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.