Polsko chtělo registrovat "oscypek" jako specialitu regionu Podhale, který se nachází na jihu Polska, severně od Vysokých Tater. Ovčí sýr známý na Slovensku jako oštiepok, se ale vyrábí i v okolí slovenských Tater a první dochovaná zpráva o něm je údajně už z roku 1416.
Kdyby Polsko ochrannou známku pro svůj výrobek získalo, mohlo by to podle ČTK ohrozit produkci tohoto sýra na Slovensku. Slováci argumentují tím, že se název oštěpek stal obecným pojmenováním, a sami proto žádají o registraci výrobku s určením zeměpisné oblasti, kde vzniká. Žádost o "chráněné označení původu" tedy podali před rokem pro Slovenský oštiepok.
"Evropská komise celou věc posuzuje a zatím nerozhodla," uvedl její mluvčí Michael Mann.
Polsko a Slovensko by se teoreticky mohly střetnout i o registraci dalších výrobků, které se vyrábějí v obou zemích. V případě dalšího sýra brynza se ale tak nestane, protože obě země zvolily kompromisní postup žádosti o registraci "se zeměpisným přívlastkem".
Proti žádosti Polska o registraci brynzy z Podhaláňska neměla žádná země během stanovené půlroční lhůty námitky. Podobně to zřejmě dopadne i pro slovenskou brynzu, která se o chráněné označení původu uchází od roku 2004.
O zeměpisnou ochranu pro svoje výrobky usiluje i Česko. V posledním půlroce získaly ochrannou známku Štramberské uši, Pohořelický kapr a Žatecký chmel. - více zde
V blízké době se bude rozhodovat také o registraci Lomnických sucharů, Karlovarských sucharů, Hořických trubiček a Třeboňského kapra.