Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slovníček

  9:34aktualizováno  9:34
Barikové tóny ­ Tóny ve vůni i chuti, které vznikají při zrání vína v sudech typu barrique.
Barikové tóny ­ Tóny ve vůni i chuti, které vznikají při zrání vína v sudech typu barrique. Jsou to speciální sudy z vybraných druhů dubu, o objemu obvykle 225 l, zevnitř opálené, většinou se používají nanejvýš tři roky. Víno při zrání, případně i při kvašení v těchto sudech získává buket vanilky, hřebíčku, kokosového ořechu, páleného dřeva, kávy, kakaa, čokolády, karamelu...

Dochuť ­ Chuťový dojem v ústech, který zůstane po polknutí. Důležitá je kvalita dochuti i její délka.

Extrakt ­ Veškeré látky, které zůstanou ve víně po odpaření vody. Jedná se především o cukry, kyseliny, minerální látky, třísloviny, barviva, glycerin a bílkoviny. Obsah extraktu je důležitý pro plnost vína vnímanou senzoricky.

Naoxidovaná vůně ­ "Vůně" vína, které bylo příliš dlouho ve styku se vzduchem. Naoxidovaná vůně připomíná čerstvé jablečné slupky, které se nechají několik hodin na vzduchu. V těžších fázích této vady vůně vína připomíná ocet až aceton.

Perzistence ­ Délka dochuti, tedy jak dlouho cítíme chuťový vjem po polknutí vína.

Řídké víno ­ Víno s nízkým obsahem extraktu, zpravidla s krátkou perzistencí.

Živočišné tóny ­ Buket vína se obvykle přirovnává k vůním, které se v přírodě vyskytují (ovocné, květinové, kořenité, bylinné, někdy i chemické a jiné aroma). Řadí se k nim i živočišné tóny, které se dají přirovnat k vůni pižma, vyčiněné kůže... U některých, zvláště červených odrůd jsou tyto živočišné tóny žádoucí a dotvářejí celkový buket vína. Pokud jsou však živočišné tóny příliš výrazné, přecházející například až do zpocené koňské kůže, je to zpravidla důsledek nežádoucí mikrobiální aktivity vína.

Vyšší barevnost ­ U červeného vína rubínová nebo purpurová, sytá červená barva. Zpravidla je u červeného vína vyšší barva žádoucí.
www.salonvin.cz


Autor:


Témata: Test iDNES.cz, Cukr


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.