Dochuť Chuťový dojem v ústech, který zůstane po polknutí. Důležitá je kvalita dochuti i její délka.
Extrakt Veškeré látky, které zůstanou ve víně po odpaření vody. Jedná se především o cukry, kyseliny, minerální látky, třísloviny, barviva, glycerin a bílkoviny. Obsah extraktu je důležitý pro plnost vína vnímanou senzoricky.
Naoxidovaná vůně "Vůně" vína, které bylo příliš dlouho ve styku se vzduchem. Naoxidovaná vůně připomíná čerstvé jablečné slupky, které se nechají několik hodin na vzduchu. V těžších fázích této vady vůně vína připomíná ocet až aceton.
Perzistence Délka dochuti, tedy jak dlouho cítíme chuťový vjem po polknutí vína.
Řídké víno Víno s nízkým obsahem extraktu, zpravidla s krátkou perzistencí.
Živočišné tóny Buket vína se obvykle přirovnává k vůním, které se v přírodě vyskytují (ovocné, květinové, kořenité, bylinné, někdy i chemické a jiné aroma). Řadí se k nim i živočišné tóny, které se dají přirovnat k vůni pižma, vyčiněné kůže... U některých, zvláště červených odrůd jsou tyto živočišné tóny žádoucí a dotvářejí celkový buket vína. Pokud jsou však živočišné tóny příliš výrazné, přecházející například až do zpocené koňské kůže, je to zpravidla důsledek nežádoucí mikrobiální aktivity vína.
Vyšší barevnost U červeného vína rubínová nebo purpurová, sytá červená barva. Zpravidla je u červeného vína vyšší barva žádoucí.
www.salonvin.cz