Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Složení zubní pasty hodně napoví

  9:30aktualizováno  9:30
Ne každý čte při nákupu poctivě složení zubní pasty, které je většinou uvedeno těmi nejmenšími písmeny.
Ne každý čte při nákupu poctivě složení zubní pasty, které je většinou uvedeno těmi nejmenšími písmeny. Ingredience však dokážou napovědět, k čemu je pasta určena. Jsou vždy uváděny v sestupném pořadí podle hmotnosti. Co je na prvním místě, toho je zastoupeno nejvíce.

Nejdůležitější složky

Abraziva ­ brusné částice, které zajišťují hlavní funkci pasty, čištění. Mechanicky působí na zubní sklovinu a odstraňují z ní zubní povlak (plak) a skvrny. Nejčastěji jde o uhličitan vápenatý, hydrogenfosforečnan vápenatý, oxid křemičitý, hydratovaná silika, hydrogenuhličitan sodný (soda bicarbona) a jiné.

Aktivní látky ­ mají specifické účinky. Odolnost zubní skloviny vůči vlivu kyselin zvyšují sloučeniny fluoru, například fluorid sodný, monofluorfosforečnan, aminfluoridy. Tvorbu mikrobiálního povlaku omezují chlorhexidin, triclosan, sanguinarin, esenciální oleje, enzymy a jiné. Vytváření zubního kamene redukují pyrofosfát sodný a draselný, chlorid a citrát zinečnatý. Protizánětlivou přísadou jsou například rostlinné extrakty z heřmánku pravého, řepíku lékařského, šalvěje lékařské a jiné. Citlivost zubu snižují fluoridy, dusičnan draselný, chlorid strontnatý, hydroxyapatit, citronan sodný. Adstringentní (stahující) účinky mají aluminium aceticotartarát (AAT), aluminium chlorhydroxyallantoinát, aluminium dihydroxyallantoinát, mléčnan hlinitý, vřídelní sůl.

Pěnidla ­ nebo také tenzidy či detergenty vytvářejí charakteristickou pěnu a mají čisticí účinek.

Další přísady

Pojidla a zvlhčující složky ­ udržují pastovitou konzistenci (glycerin, Cellulose Gum). Chuťové přísady ­ těmi jsou umělá sladidla (sacharin, sorbitol) a různé příchutě (máta peprná, eukalyptus, anýz). Konzervační látky ­ zajišťují stálé vlastnosti pasty. Barviva, rozpouštědla (voda).

Zdroj: Výzkumný ústav stomatologický


Autor:


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Špatně nastavený systém: biomrkve je v Česku málo, hovězího moc

Na ekologické zemědělství v Česku šlo loni přes 30 milionů eur. Ne vše z dotované produkce však končí v obchodech s logem bio. Kvůli chybějícím zpracovatelům...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.